La Universitat Oberta per a Majors (UOM) comença aquesta setmana el curs a Menorca, amb la lliçó inaugural a càrrec del senyor Francesc Jordà, professor de l'Escola d'Hoteleria de la UIB, que parlarà sobre «La gastronomia com a indicador de pertinença». Les sessions de presentació seran els dies 28 d'octubre a Maó, dia 29 a Ciutadella i dia 30 a Alaior, a les 17 hores, en tots tres casos.
El programa La UOM a Menorca s'emmarca en una formació acadèmica de 60 hores, que es desenvolupa als municipis de Alaior, Ciutadella i Maó. El curs 2020-21 hi ha 140 alumnes matriculats (73 a Ciutadella, 35 a Alaior i 32 a Maó).
La UOM és un programa de desenvolupament cultural i social a la Universitat de les Illes Balears, que vol promoure el coneixement i la cultura, al mateix temps que les relacions intergeneracionals, per millorar la qualitat de vida de la gent gran i fomentar-ne la participació en el seu entorn com a dinamitzadors socials.
El curs 2020-21 estarà molt marcat per la pandèmia COVID-19 en humans. Donada la situació d’excepcionalitat, la Universitat de les Illes Balears ha fet una aposta sòlida per mantenir els programes que ofereix, adoptant les restriccions i les mesures sanitàries adients per garantir la seguretat dels seus alumnes i professors.
Aquest escenari nou, malgrat les dificultats que comporta, és també l’àmbit per aprofundir en la formació digital i en la implantació de les noves tecnologies a les aules, indistintament de l’edat dels alumnes.
La UOM (http://uom.uib.cat) inicià la seva trajectòria l’any 1998 al campus de la Universitat. L’any 1999 començaren a impartir-se els programes de la UOM a les illes d’Eivissa i Menorca, i l’any 2009, a Formentera. La UOM té un compromís seriós amb els ciutadans i ciutadanes de les Illes, ja que potencia, en el marc del concepte actual d’envelliment actiu, l’aprenentatge al llarg de tota la vida que afavoreixi el saber fer (tenir destresa en procediments i habilitats nous) i el saber-ho fer (sentir-se capaç i competent).
D’aquesta manera, la UOM vol engrescar els estudiants de més de cinquanta anys perquè redescobreixin la motivació per l’aprenentatge, no solament amb l’objectiu d’adquirir o de recuperar coneixements, sinó també com a mecanisme per mantenir-se actiu, crear il·lusions, emocions i relacions noves.
Des que va ser creada l’any 1998, l’oferta de la UOM ha augmentat i també el nombre d’alumnes dels programes de cada illa. El nombre total d’inscrits a les ofertes formatives de la UOM ha augmentat un 84,4% en els darrers sis cursos acadèmics.
Tota la docència de la UOM és possible gràcies a l’esforç̧ i voluntat d’un nombre important de docents, tant de la Universitat de les Illes Balears com d’altres organismes i institucions, que són capaços d’atreure l’interès de la gent gran, tant per les temàtiques seleccionades com per les seves habilitats docents.
Documents relacionats
Data de publicació: 27/10/2020