El Servei de Biblioteca i Documentació ha classificat, catalogat i digitalitzat aquest fons, donat per la família de l'empresari. La documentació es podrà consultar a través de la Plataforma d'Arxius Històrics de les Illes Balears
La Universitat de les Illes Balears, a través del Servei de Biblioteca i Documentació, ha classificat, catalogat i digitalitzat el fons documental del senyor Vicenç Rotger Buïls. Aquest fons gràfic forma part de l’Arxiu Històric de la Universitat de les Illes Balears. És fruit de la donació que va fer la família de l’empresari Vicenç Rotger Buïls (1916-2014), nascut a Alaior, que s’establí a Mallorca i desenvolupà la seva activitat professional sobretot a l'entorn la Distribuïdora Rotger.
El resultat d’aquesta tasca s'ha donat a conèixer en un acte que ha tingut lloc a Son Lledó i en el qual han intervingut el Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet; la vicerectora de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries, doctora Joana M. Seguí; el director del Servei de Biblioteca i Documentació, senyor Miquel Pastor; el responsable de l'Arxiu Històric de la UIB, senyor Joan Font; el senyor Vicenç Rotger Rebassa; la senyora Margalida Rosa Rotger Rebassa, i la senyora Amèlia Forteza.
Postals del boom turístic
El Fons Vicenç Rotger i Buïls està format bàsicament per unes cinc mil targetes postals (en blanc i negre, sobretot, i també en color) editades per la seva empresa i distribuïdes per tot Mallorca durant l’època coneguda com el boom turístic. En aquests documents gràfics podem observar l’evolució que el turisme ha sofert a les nostres illes. Hi veiem des de llocs idíl·lics i despoblats de les Illes preturístiques fins a d’altres que s’acosten més la realitat actual. El concepte que es desprèn de tot aquest conjunt d’imatges de Mallorca i Menorca prové de les influències que començaren amb Jovellanos i continuaren amb l’Arxiduc Lluís Salvador i el viatgers de principi del segle XX. Són constants les aparicions de llocs emblemàtics com la Seu, el castell de Bellver, el passeig Marítim, la Llotja, Formentor, el port de Pollença, Cala Rajada, el port de Sóller, la Calobra, Andratx... A més de tota una sèrie d’icones indispensables que es mostraven als turistes: ball popular i vestits a l’ample, i tablaos flamencs.
El fons està dividit en dotze sèries, que segueixen un criteri geogràfic: Badia d’Alcúdia, Badia de Palma-Andratx, Folklore, Interior, Llevant, Menorca, Palma-Ciutat, Pollença i Badia de Pollença, Serra de Tramuntana, Sud, Postals diverses i altres. Cadascuna d’aquestes sèries s’ha hagut de subdividir en subsèries, les quals ja han donat pas a les unitats documentals formades per cada una de les postals que després s’han penjat al programari AtoM i que es pot consultar a Internet.
A més de les targetes postals, s’han preservat físicament tota una sèrie de material relacionat, com algunes plaques de vidre, alguns negatius i tires o petits estoigs de postals, en els contenidors pertinents exempts d’àcids, com marquen els estàndards internacionals de conservació.
Arxius històrics en obert
La tasca duta a terme pel Servei de Biblioteca i Documentació de la UIB ha consistit a classificar, catalogar, digitalitzar, preservar digitalment i posar a l’abast de tothom aquest fons a través de la Plataforma d'arxius històrics de les Illes Balears. Aquesta plataforma l'ha posada en marxa la UIB i en formen part els arxius de la Reial Acadèmia de Medicina, del Col·legi de Metges i dels ajuntaments de Campanet i de Montuïri.
Gràcies a tot això ara és a l’abast de tothom aquest corpus gràfic de la Mallorca i Menorca dels anys del boom turístic que serviran per preservar-lo en el record i per ajudar les persones que vulguin investigar aquesta etapa del segle XX.
Data de l'esdeveniment: 03/07/2019
Data de publicació: 03/07/2019