El professor de la UIB i subdirector del LINCC, Pau de Vílchez, participa en la Cimera de l’ONU pel Canvi Climàtic. L’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats exposa la seva recerca oceanogràfica a l’àrea d’Innovació i Ciència de la COP25.
Entre el 2 i el 13 de desembre, Madrid acull la Cimera de la Convenció Marc de l'ONU sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC), la COP25, en la qual es debat sobre les aplicacions dels Acords de París 2015 i l’acció coordinada dels Estats en la lluita contra l’emergència climàtica. La UIB hi és present com a membre observador de la Convenció marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic a través del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic (LINCC). Pau de Vílchez, subdirector del LINCC, assisteix a la trobada en representació de la UIB.
D’altra banda, una representació de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) també ha participat en la COP25 durant els dies 5, 6 i 7 de desembre.
El LINCC, un punt de trobada interdisciplinari
El Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la Universitat de les Illes Balears va néixer amb la vocació de ser un punt de trobada entre tots els àmbits de coneixement de la UIB que treballen sobre el canvi climàtic, que és un problema global de natura transversal. A més, el Laboratori vol servir de pont amb el món no acadèmic, amb la societat, les institucions públiques, les organitzacions socials i el sector privat, ja que la implicació de tots els actors és indispensable si volem donar una resposta adequada a una de les amenaces més greus per a la humanitat i la resta d’éssers vius.
El LINCC està format per membres dels departaments de Dret Públic, Economia Aplicada, Filosofia i Treball Social, Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació, Física, Geografia, Biologia, Ciències Matemàtiques i Informàtica, Química i Enginyeria Mecànica, així com de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA). Tots tenen una dilatada carrera professional i investigadora en matèria de canvi climàtic.
Els membres de la CMNUCC poden participar en les activitats, especialment en les conferències de les parts (COP) que tenen lloc anualment, però també en altres jornades i reunions que es fan durant l’any. A més, els membres observadors poden proposar activitats durant aquestes conferències, participar en grups de treball específics i fer aportacions i propostes amb vista als acords que han d’assumir les COP. D’aquesta manera, la UIB comparteix el mateix estatus que les universitats de Cambridge, Oxford o Harvard i altres centres de reputació internacional.
La recerca de l’IMEDEA, a la COP25
L’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) ha participat en la Cimera de la Convenció Marc de l'ONU sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC), la COP25, a Madrid. Concretament, en l'exploració i comprensió dels oceans, que s'ha convertit en una prioritat científica que marca l'agenda de la recerca mundial a causa, en gran part, de l'emergència climàtica. L'Informe sobre l'estat dels oceans, en el qual participa l’IMEDEA, va ser esmentat al discurs d'inauguració de la COP25.
Segons aquest informe, la temperatura del Mediterrani ha pujat 0,04 °C per any, fet que ha generat grans estralls per als ecosistemes marins. També revela que a l'hemisferi nord hem perdut un 5,89% de superfície de gel per dècada, que, en convertir-se en aigua, allibera el CO2 atrapat durant milers d'anys i contribueix a una pujada del nivell de la mar, fins ara, de 3,5 mm per any.
Durant els dies 5, 6 i 7 de desembre, es podran consultar a l’àrea d’Innovació i Ciència els pòsters explicatius i vídeos sobre l'observació dels oceans realitzats per l’IMEDEA, amb la finalitat de conèixer millor el gran ventall d'estudis i tècniques de recerca del qual disposen els investigadors oceanogràfics. També es podrà gaudir d'exemples de sistemes d'observació, maquetes de vaixells oceanogràfics, planadors submarins (gliders), perfiladors ARGO, i altre equipament oceanogràfic.
Els oceans cobreixen el 71% del nostre planeta i són una peça clau en la regulació del clima. Segresten aproximadament el 25% del CO2 de l'atmosfera, produeixen més del 50% de l'oxigen i absorbeixen el 93% de la calor, per tant, el seu efecte estabilitzador del canvi climàtic és d'un valor incalculable. Aproximadament el 70% de les observacions oceàniques permanents es financen amb càrrec a pressuposts de recerca a curt termini. Per millorar la nostra capacitat de trobar solucions per al desenvolupament sostenible, necessitam observacions més sostingudes i associacions entre els ministeris dels països.
Així, amb l'objectiu d'establir relacions de col·laboració per millorar el subministrament de dades i informació oceanogràfiques per tal d’atenuar els efectes del canvi climàtic i per adaptar-nos-hi, el febrer de 2019 es constitueix el Comitè Espanyol d'Observació Oceànica (CEOO), amb la participació del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) (la representant del qual és la investigadora de l’IMEDEA Ananda Pascual), l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) i el Sistema d'Observació Costaner de les Illes Balears (SOCIB), que contribueixen de manera conjunta en la COP25.
Altres institucions que també participen en el CEOO amb una important activitat d'observació oceànica són Ports de l'Estat, la ICTS PLOCAN, diversos centres de la Xunta de Galícia, com MeteoGalicia i INTECMAR, AZTI-Tecnalia, la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria, la Universitat de Màlaga i la Universitat Politècnica de Catalunya. El CEOO el formen un grup d'experts en mars i oceans disposats a distribuir tot el coneixement i les dades dels quals disposen, amb la mateixa intenció que el sistema GOOS (Global Ocean Observing System), de col·laboració permanent d'observacions oceàniques que abasta xarxes in situ, sistemes de satèl·lits, governs, organismes de les Nacions Unides i científics individuals. La importància de la creació d'aquest comitè recau en la generació d'un sistema d'observació oceànica integrat, amb la missió de donar solució i informació sobre la seva evolució de cara al canvi climàtic.
Atenció als mitjans
El subdirector del LINCC, Pau de Vílchez, atendrà els mitjans el 16 de desembre, a partir de les 10.30 hores, a la sala de professors de Dret de l’edifici Gaspar M. de Jovellanos, i valorarà les conclusions de la Cimera del Clima.
Data de publicació: 09/12/2019