La UIB posa fil a l'agulla amb el nou protocol contra l'assetjament sexual i per raó de sexe

Més de 130 membres del personal de la UIB han participat en formacions sobre assetjament sexual des que la UIB aprovà el març de 2024 el nou Protocol de prevenció i actuació enfront de situacions d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe 

Prevenir, erradicar i assistir les víctimes són els objectius principals del nou Protocol de prevenció i actuació enfront de situacions d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe que ha aprovat la UIB. Des de l’aprovació, el març de 2024, la Universitat ha posat fil a l’agulla. En matèria de prevenció, l’Oficina per a la Igualtat d'Oportunitats entre Dones i Homes ha posat en marxa sis programes de formació dirigits tant a personal docent i investigador com a personal tècnic, de gestió, administració i serveis en els quals han participat 131 persones.

Aquestes formacions se centren a treballar conceptes clau sobre l’assetjament sexual i per raó de sexe, diverses línies d’actuació per prevenir-lo i com actuar per millorar la detecció i l’actuació davant els casos que en puguin sorgir als espais acadèmics. Les formacions tenen com a objectiu, alhora, aprofundir en la sensibilització sobre aquesta forma de violència masclista, visibilitzar l’impacte de l’assetjament sexual i per raó de sexe sobre la dona assetjada, sobre la comunitat i sobre la universitat en conjunt.

La Universitat de les Illes Balears, com a administració pública, té l’obligació legal, que assumeix amb convicció moral, de garantir un entorn laboral lliure d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe. En línia amb el mandat de la Llei 11/2026, d'igualtat de dones i homes, la Universitat de les Illes Balears assumeix el compromís en les seves actuacions d'erradicar qualsevol forma de violència per raó de sexe i sexual en el si del seu àmbit competencial.

Aplicable a tota la comunitat universitària

El protocol és aplicable a qualsevol persona que formi part de la comunitat universitària independentment del vincle jurídic que hi tingui, que presti servei a la Universitat, tant si l’assetjament es produeix dins com fora dels espais universitaris sempre que sigui en el marc d’un activitat universitària. El text preveu els mateixos drets i garanties per a la comunicació si s'inicia des de les seus universitàries. D'aquesta manera, es preveu la col·laboració activa de tota la comunitat en els processos relacionats amb les accions del protocol i la seva finalitat i esperit.

El protocol té tres objectius: prevenir l’assetjament sexual o per raó de sexe en l’àmbit de la comunitat universitària, erradicar aquests comportaments amb independència de la persona que els cometi, i oferir assistència a les víctimes en tots els àmbits.

Tota la informació sobre el procediment per plantejar consultes o realitzar una denúncia o comunicació es troba disponible a la pàgina web de l'Oficina d'Igualtat d'Oportunitats entre Dones i Homes de la UIB. 

Documents relacionats

Data de publicació: 28/11/2024