La UIB participa en un projecte per restaurar el corredor ecològic de zones humides de la badia d'Alcúdia

La iniciativa contribuirà a la recuperació ambiental de les zones humides urbanes de Maristany i l’Estany des Ponts per mitigar el risc d’inundació i l’impacte del canvi climàtic i millorar la seva biodiversitat 

Entre 2023 i 2025, l’Ajuntament d’Alcúdia, juntament amb WWF i la Universitat de les Illes Balears, restauraran el corredor ecològic d'aiguamolls de la Badia d'Alcúdia, una zona molt degradada però de gran valor ecològic i social. El projecte, que rep el cofinançament de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic amb fons Next Generation de la Unió Europea, invertirà més de tres milions d'euros en accions desenvolupades durant tres anys per recuperar les zones humides de Maristany i l’Estany des Ponts.

Durant les darreres dècades, aquestes zones humides urbanes han anat degradant-se pel creixement urbanístic, la construcció de la carretera i l'abocament incontrolat de residus, juntament amb l'expansió d'espècies exòtiques. Això ha provocat una disminució de la capacitat de retenció hídrica d'aquestes zones humides, i ha facilitat que tinguin lloc inundacions importants a el port i a la platja d’Alcúdia en episodis de pluges torrencials.

Per recuperar aquestes zones de gran valor ambiental i social, es posaran en marxa accions per renaturalitzar la zona, millorar l'estat de conservació d'hàbitats i espècies de flora i fauna aquàtica, retirar vegetació exòtica i invasora i residus, eliminar barreres i ampliar canals de drenatge involucrant la comunitat, empreses locals i amb iniciatives de ciència ciutadana.

Amb aquestes mesures, es vol retornar la vida a aquest corredor ecològic que està inclòs com a zona prioritària de restauració en el pla d'ordenació del Parc Natural de s'Albufera de Mallorca. A més, aquest projecte té com a objectiu clau mitigar els riscos d'inundació i adaptació al canvi climàtic i reivindicar aquest espai natural per a la ciutadania i el turisme.

Les solucions incloses en aquest projecte són el resultat d'un procés participatiu previ desenvolupat el 2021 per WWF i l’Ajuntament d’Alcúdia gràcies al suport de la Fundació MAVA, en el qual varen intervenir una trentena de representants dels sectors implicats com el Govern de les Illes Balears, Consell Insular de Mallorca, Demarcació de Costes, sector turístic, sector esportiu, sector educatiu, associacions de conservació de la naturalesa, experts locals i el propietari del terreny (el qual ha cedit els terrenys a l’Ajuntament d’Alcúdia perquè es puguin restaurar i dedicar a la conservació de la naturalesa).

Aquest projecte estarà liderat per l’Ajuntament d’Alcúdia, que implementarà les accions de restauració amb el suport de WWF que, a la vegada, coordinarà les accions de participació i comunicació del projecte. A ells s'ha unit la Universitat de les Illes Balears, que s'encarregarà del Pla de mesurament i seguiment d'indicadors, monitorant la millora de la qualitat ambiental d'aquests aiguamolls com a resultat de les accions de restauració. 

Data de publicació: 30/09/2022