La UIB participa en un projecte internacional sobre les comunitats microbianes que es desenvolupen damunt plàstic marí

El projecte Plastic Vectors té com a objectiu estudiar el potencial del plàstic per hostejar microorganismes potencialment patògens i biodegradadors 

La Universitat de les Illes Balears ha acollit la reunió de treball dels investigadors del projecte internacional Plastic Vectors, una iniciativa que té com a objectiu analitzar el potencial del plàstic marí per actuar com a vector de microorganismes potencialment patògens o amb gens de resistència als antibiòtics, i a la vegada caracteritzar la capacitat de les comunitats bacterianes per degradar el plàstic i els contaminants associats al plàstic en el medi ambient.

En el marc de la reunió, els investigadors del grup de recerca en Microbiologia de la UIB i de les universitats de Stirling, Bangor i Warwick han posat en comú els resultats científics assolits fins ara en el marc del projecte i també han tractat els reptes que té per endavant aquest projecte internacional que finança el Natural Environment Research Council (NERC) del Regne Unit. Han assistit a la reunió investigadors del CNR (Itàlia) i de les ONG Marilles i Save the Med.

El coneixement que es té de la colonització microbiana del plàstic marí es limita a estudis taxonòmics descriptius, que han posat de manifest l’enorme diversitat de bacteris que són capaços de fer autoestop en els residus plàstics. No obstant això, quantificar i comprendre el paper potencial dels residus plàstics marins per a la persistència i dispersió de microorganismes potencialment patògens és d'una importància apressant i d'abast mundial. El projecte Plastic Vectors caracteritzarà la gamma de dinàmiques de colonització microbiana en el microplàstic, des del seu origen i fins que arribi als receptors oceànics.

En quantificar els processos de colonització i dispersió de patògens, juntament amb la biodegradació microbiana de les toxines associades al plàstic, el projecte Plastic Vectors abordarà reptes clau i farà una passa endavant en la nostra comprensió dels riscos per a la salut humana associats al microplàstic en els entorns costaners. En caracteritzar la importància del microplàstic com a dipòsit ambiental i vector de les comunitats microbianes, aquest projecte tindrà implicacions de gran abast per a la salut i el benestar humans, els serveis dels ecosistemes costaners i l'estabilitat econòmica. En comprendre els efectes multicontaminants i multiescalars del microplàstic, el projecte Plastic Vectors oferirà una avaluació més exacta del risc del microplàstic en integrar els efectes dels microbis nocius associats al plàstic juntament amb els co-contaminants químics.

Data de publicació: 05/05/2022