La UIB organitza el Congrés Internacional sobre Llengües Nacionals Europees en l'Àmbit de l'Educació

Es farà els dies 29 i 30 de setembre de 2022 a Sa Riera amb l’objectiu d’analitzar les obres escolars i didàctiques durant els segles XVIII i XIX

La Universitat de les Illes Balears organitza el Congrés Internacional sobre Llengües Nacionals Europees en l’Àmbit de l’Educació, que tindrà lloc els dies 29 i 30 de setembre de 2022 a Sa Riera amb l’objectiu de reunir investigadors que tractin les obres escolars i didàctiques (gramàtiques, catecismes, etc.) d’ús a Europa als segles xviii i xix, principalment en l’espai català, i en relació amb les altres llengües que hi conviuen (llatí, castellà i francès).

A partir de la situació del contacte lingüístic que es produeix a les aules europees, en què en alguns casos conviuen el llatí, la llengua local i la llengua d’imposició, el congrés vol revisar el discurs historiogràfic que aquest contacte produí, les actituds lingüístiques que s’hi plasmaren i, fonamentalment, les obres o textos d’ensenyament que es difongueren.

Aquest congrés s'inscriu en el Projecte de Recerca «Les gramàtiques bilingües i trilingües, llur vinculació amb Europa. L'ensenyament a Mallorca i Menorca als segles XVIII i XIX» (PRD2018/3). Aquest projecte està cofinançat parcialment per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a través de la Direcció General de Política Universitària i Recerca, amb fons de la Llei de l’impost sobre estades turístiques ITS 2017-006 (PRD2018/03).

Tota la informació sobre el congrés es pot trobar a <https://gramatiques.uib.cat/cilneae/>.

Inauguració i conferència inaugural

La inauguració del congrés serà el dijous, 29 de setembre, a les 8.45 hores, a la sala d’actes de Sa Riera (Palma). Hi intervindran el Rector de la UIB, doctor Jaume Carot; el director de l’Institut d’Estudis Hispànics en la Modernitat, doctor Jaume Garau, i la directora del congrés, doctora Rosa Calafat.

Tot seguit, el doctor Henri Boyer, professor de la Universitat de Montpeller 3, impartirà la lliçó inaugural, amb el títol «Glotopolítica de la lengua occitana en diacronía: tres Actos y una incógnita».  

Data de l'esdeveniment: 29/09/2022

Data de publicació: 28/09/2022