La UIB, observadora de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic

L'admissió de la Universitat comporta que pugui participar en la conferència internacional en la qual es regularà el reglament d'aplicació de l'Acord de París contra les emissions de CO2 i altres gasos d’efecte hivernacle 

La Universitat de les Illes Balears ha estat acceptada de manera provisional com a membre observador de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC). L'admissió definitiva es decidirà en la conferència internacional COP24, que tindrà lloc a Katowice (Polònia), del 3 al 14 de desembre de 2018, i en la qual ja participarà la UIB. La candidatura de la UIB l'ha impulsada el Laboratori Interdisciplinari sobre el Canvi Climàtic (LINCC) i els detalls s'han donat a conèixer en una roda informativa a la UIB en la qual han intervingut el doctor Damià Gomis, director; el senyor Pau de Vílchez, subdirector; la doctora Catalina M. Torres, secretària del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la UIB (LINCC UIB); i el doctor Jordi Llabrés, vicerector d’Innovació i Transferència de la UIB.

En la CMNUCC hi participen els Estats membres i els membres observadors, entre els quals s'inclouen organitzacions internacionals, centres universitaris i de recerca, organitzacions ecologistes, governs locals, empreses, organitzacions indígenes, sindicats, organitzacions de dones i de joves i organitzacions agrícoles. A Espanya, al marge de la UIB, únicament hi havia tres universitats membres de la CMNUCC (la Fundació Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya) i quatre centres de recerca (el BC3 Basque Centre for Climate Change, el CIDOB, DARA i Innaxis).

La UIB compartirà el mateix estatus que les universitats de Cambridge, Oxford o Harvard i altres centres de reputació internacional. Els membres observadors poden participar a les activitats de la UNFCCC, especialment a les conferències de les parts (COP) que se celebren anualment, però també en altres jornades i reunions que es realitzen durant l’any. A més, els membres observadors poden proposar la realització d’activitats durant aquestes conferències, participar en grups de treball específics i fer aportacions i propostes de cara als acords que s'han de prendre a les COP.

La UIB, amb la lletra petita de l'Acord de París

La UIB podrà participar en la propera COP, que es farà a Katowice (Polònia) al desembre i en la qual és previst que s'aprovi el reglament d’aplicació de l’Acord de París, que regula les emissions de CO2 i altres gasos d’efecte hivernacle a partir de l’any 2020. Es tracta d’una qüestió molt important, perquè, entre altres temes, ha d’establir aspectes com ara el suport financer que han de donar els Estats membres, la manera com s'ha d'informar sobre la implementació dels plans estatals d'emissions i com s'ha de comprovar que s'estiguin prenent les mesures adequades. També s'hi tractarà com s’ha de fer la transferència tecnològica i de coneixement als països amb menys capacitats i com s’ha de revisar l’esforç col·lectiu de cara a aconseguir l’objectiu de l’Acord de París de limitar l’augment de temperatures.

L'admissió de la UIB a la UNFCCC (CMNUCC) és una fita històrica. Suposa un reconeixement important de l'aportació de la nostra universitat en la lluita contra el canvi climàtic, a la vegada que és una gran oportunitat per impulsar la transició de les Illes Balears cap a una societat i una economia realment sostenibles, en la qual la UIB té un paper fonamental. Se suma al projecte europeu Clean Energy for EU Islands (Energia Neta per a les Illes Europees), en el qual participa la UIB a través del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic (LINCC UIB), que vol servir de pont entre l’Administració pública, la societat civil i el sector privat per definir polítiques públiques que garanteixin la sostenibilitat de la nostra societat.

Notícies relacionades 

Data de l'esdeveniment: 11/09/2018

Data de publicació: 10/09/2018