Al voltant del 30 per cent dels problemes de salut estan relacionats amb l'alimentació. El projecte BIOCLAIMS, coordinat pel doctor Andreu Palou, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia de la UIB, tracta d'identificar nous «biomarcadors» dels efectes dels aliments o els seus components sobre la salut, basant-se en les noves tecnologies biològiques.
El projecte BIOCLAIMS ha estat seleccionat per la Comissió Europea en una convocatòria oberta i molt competitiva, i suposa una aportació de sis milions d’euros per als pròxims cinc anys. Entre els projectes seleccionats al sector de l'alimentació-salut és l'únic projecte liderat per un grup espanyol.
Són molt pocs els productes que han superat una avaluació científica i que poden publicitar-se explicant els efectes sobre la salut de manera rigorosa. Per altra banda, no existeixen biomarcadors fiables que detectin els efectes beneficiosos dels aliments (efecte antioxidant, salut articular, etc.), i això fa pràcticament impossible que es puguin realitzar estudis científics sòlids en humans que permetin acreditar una «declaració de salut» que pugui utilitzar-se en la publicitat. El panel científic de nutrició de l’Autoritat Europea en Seguretat Alimentària, EFSA, és l'òrgan que dictamina, sobre la base de la informació científica existent, si un aliment pot dur o no una determinada declaració de salut. El professor Palou, vicepresident d'aquest panel durant sis anys, afronta ara el repte de la investigació científica de nous biomarcadors de funcions fisiològiques i de salut associats als aliments.
A més, la intenció és que els resultats de la investigació contribuiran a crear la base científica que permetrà la remodelació de la legislació europea sobre declaracions de salut en els aliments (EU Regulation 1924/2006). Aquesta llei va entrar en vigor el 2007 amb l'objectiu de solucionar la situació de confusió i publicitat enganyosa al voltant dels aliments en relació amb la salut (aporta vitalitat, redueix la tensió arterial, millora les defenses naturals, fa perdre pes...), però la seva implementació, actualment en període transitori, afronta alguns problemes i s'espera que sigui reconsiderada el 2014.
La investigació, coordinada pel professor Palou i el seu grup (Catalina Picó, vicecoordinadora, i Lluïsa Bonet, secretària científica, a més d'altres vint investigadors de la UIB), compta amb la participació d'investigadors del màxim prestigi en altres deu centres a Holanda (Jaap Keijer i Ben van Omen), Regne Unit (Philip Calder i Paul Thornaley), Espanya (Lluís Arola), Àustria (Briggitta Whithholder i Johannes Roob), Alemanya (Sussanne Kalus), Polònia (Aldona Debinska), i República Txeca (Jan Kopecky)
L'inici d'aquest projecte coincideix amb la recent autorització formal de la CE de la primera declaració de reducció de risc associada a uns aliments concrets a Europa, que es refereix a la ingesta d'aliments amb esterols vegetals o estanols vegetals (també anomenats fitosterols i fitostanols) que redueixen el colesterol sanguini, i es disminueix així un factor de risc primordial en les malalties cardíaques coronàries. Aquestes declaracions de salut (Health Claims en anglès) varen ser proposades inicialment per les companyies Unilever PLC (Regne Unit), Unilever NV (Holanda) i McNeil Nutritionals (Suïssa). No obstant això, s'atorgaran poques declaracions de reducció de risc de malaltia, en gran part pel fet que no es disposa de biomarcadors adequats per a molts dels efectes dels aliments (o de components concrets d’aquests) sobre malalties o funcions fisiològiques. L'absència de biomarcadors adequats impedeix que es puguin realitzar els estudis clínics necessaris per demostrar amb rigor els efectes dels aliments en la salut que es pretenen publicitar.
El professor Palou desenvolupa la seva investigació a la UIB i al CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBERobn), depenent de l'Institut de Salut Carlos III.
Títol del projecte
BIOCLAIMS: BIOmarkers of Robustness of Metabolic Homeostasi for Nutrigenomics-derived Health CLAIMS Made on Food.
Traducció: Biomarcadors de robustesa homeostàtica per a declaracions de salut basades en la nutrigenòmica per al seu ús en aliments.
Més informació:
Doctor Andreu Palou: andreu.palou@uib.es
Tel.: 609 63 04 73 (directe)
629 20 79 51 (Núria, secretària científica).
Documents relacionats
Data de publicació: 16/12/2009