La UIB, l'IEO i el Govern balear col·laboren en la formació de futurs oceanògrafs

Els alumnes del Màster en Ecologia Marina han fet pràctiques a bord del vaixell oceanogràfic Francisco de Paula Navarro i a l’Estació d’Investigació Jaume Ferrer (la Mola, Menorca) 

Al llarg de quatre dies, mitjançant un conveni de col·laboració entre l’IEO, la UIB i la Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears, els alumnes del Màster en Ecologia Marina (MECM) de la UIB han fet pràctiques a bord del vaixell oceanogràfic de l’IEO Francisco de Paula Navarro i a l’Estació d’Investigació Jaume Ferrer de la Mola (Menorca), de la Direcció General d'Innovació i Recerca de la Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears.

Per sisè any consecutiu, els alumnes de l’assignatura obligatòria Pràctiques Integrades del MECM, d’acord amb el cronograma previst a la programació del Màster, del 10 al 13 de maig de 2016, realitzaren una campanya oceanogràfica a bord del vaixell oceanogràfic Francisco de Paula Navarro, al llarg de la qual es recolliren dades físiques i químiques de la columna d’aigua, mostres de les comunitats planctòniques i bentòniques i de contaminants, com microplàstics, en estacions litorals i oceàniques situades entre el Port d’Alcúdia i el Port de Maó, i en diferents punts d’una radial en aquest port.

L’objectiu és que els alumnes aprenguin a emprar l’equipament científic, com el CTD, botelles hidrogràfiques per agafar mostres a diferents fondàries, xarxes de mostreig de fitoplàncton i zooplàncton, dragues de sediment, patinets epibentònics i el ROV, vehicle dirigit des de la superfície per a la visualització directa del fons marí. Les pràctiques foren dirigides i supervisades pels professors de la UIB Gabriel Moyà, Guillem Mateu, Iris Hendriks i Raquel Vaquer, i per Ana Morillas, del Centre Oceanogràfic de les Balears de l’IEO. Alumnes i professors convisqueren al vaixell oceanogràfic Francisco de Paula Navarro i a l’Estació d’Investigació Jaume Ferrer.

Les dades hidrogràfiques determinades, així com les mostres obtingudes al llarg de la campanya oceanogràfica, es processaren a bord, a l’Estació i als laboratoris d’Ecologia i Zoologia de la UIB, i es completà la informació sobre l’estructura oceanogràfica de la columna d’aigua, les característiques dels sediments, i sobre la biodiversitat de les comunitats planctòniques i bentòniques.

Per primer cop es realitzaren experiments sobre producció, respiració i determinació de biomassa de les comunitats d’algues i de les fanerògames marines que viuen a l’entorn de l’Estació d’Investigació Jaume Ferrer. Això fou possible gràcies als equips amb què s’ha dotat recentment aquestes instal·lacions, entre els quals: una cambra per a cultius, amb controls de llum i temperatura, una sonda multiparamètrica, i nous laboratoris amb aquaris.

Un altre aspecte a destacar és el debat científic continu que possibilita la convivència entre alumnes i professors, i la discussió conjunta sobre les metodologies emprades, els resultats obtinguts i la seva interpretació en el context dels continguts del Màster en Ecologia Marina. Aquesta mena de conclusions són les que millor permeten valorar la importància de les Pràctiques Integrades, i el paper fonamental per poder-les dur a terme tant del conveni específic a tres bandes, UIB-IEO-GB, esmentat al principi, com també del que tenen signat la UIB i l’IEO amb la finalitat de coordinar actuacions en programes de docència universitària i formació.

Informació addicional sobre el vaixell oceanogràfic Francisco de Paula Navarro a la pàgina web del Centre Oceanogràfic de les Balears, i sobre l’Estació Jaume Ferrer a la web de l’Estació d’Investigació. 

Data de publicació: 30/05/2016