La UIB i els agents de recerca demanen un impuls per a la Llei de la ciència

El Govern i els principals agents de recerca de les Illes Balears es comprometen a l’impuls d’un Pacte per la ciència i la innovació

El Rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, ha participat avui en una reunió amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, el president del Consell Econòmic i Social (CES), Carles Manera, i agents de recerca de les Illes Balears per tractar assumptes relacionats amb les conseqüències de la COVID-19. Els responsables dels principals centres científics de les Illes, la UIB, el CSIC, el SOCIB i el Centre Oceanogràfic, han demanat al Govern un impuls per tramitar la Llei de la ciència de les Illes Balears i han apostat per un canvi de model a les Illes que atorgui més pes a la recerca i la innovació.

En sortir de la reunió, el Rector de la UIB ha manifestat que «la crisi derivada la COVID-19 ha de ser presa com una oportunitat per fer una veritable transició envers una economia més diversificada, en què el coneixement generat a través de la recerca es transfereixi al sector econòmic i proporcioni noves oportunitats laborals i, en definitiva, benefici social». Així, el Rector ha recordat l’elevat retorn de la inversió en recerca i educació superior, com fan palesos diversos informes (CRUE: 4,3 euros de retorn social per cada euro invertit). En aquest sentit, els principals agents de recerca consideren essencial que les Illes Balears tinguin una Llei de ciència que estableixi un marc normatiu i financer capaç de garantir el desenvolupament adequat de l’activitat investigadora, una llei que prevegi la creació d’un Institut de Recerca de les Illes que permeti captar talent i recursos.

La reunió sorgeix com a resposta a la carta enviada pels principals agents de recerca de les Illes a la presidenta del Govern el 23 d’abril passat. Per part del Govern, també hi han estat presents el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, i el conseller d’Educació, Universitat i Recerca, Martí March. En representació dels agents de recerca hi ha assistit també el doctor i vicerector d’Investigació i Internacionalització de la UIB, Enrique Garcia; el director del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB), Joaquim Tintoré; la representant institucional del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a les Illes Balears, Anna Traveset, i el director provincial del Centre Oceanogràfic, Antoni Quetglas.

Data de publicació: 18/06/2020