El xip d’ADN de la fura per a estudis de transcriptòmica, desenvolupat pels investigadors del grup de Nutrigenòmica de la UIB que dirigeix el Dr. Andreu Palou, podria contribuir a accelerar l’obtenció de vacunes per combatre el coronavirus SARS-CoV-2, responsable de la malaltia COVID-19
La Universitat de les Illes Balears ha transferit a Agilent Technologies, Inc (Califòrnia, EUA), una multinacional nord-americana líder en equips, serveis científics i tecnològics, la llicència del xip d’ADN (DNA microarray) de genoma complet de la fura (Mustela putorios furo).
Aquesta tecnologia ha estat desenvolupada pel grup de Nutrigenòmica, que dirigeix el professor Andreu Palou, i permet estudiar mecanismes bioquímics relacionats amb la infecció per diversos tipus de virus, com ara l’efectivitat de possibles vacunes per a patologies respiratòries infeccioses o la resposta a fàrmacs. Els pulmons i vies respiratòries de les fures són molt semblants als dels humans, per la qual cosa són àmpliament utilitzades per estudiar malalties respiratòries, com ara la grip, la fibrosi quística, el càncer de pulmó i la síndrome respiratòria aguda severa (SARS, per les seves sigles en anglès). Els estudis amb fures permeten guanyar temps en el desenvolupament de vacunes, ja que la seva similitud amb humans fa que es puguin utilitzar directament i, per tant, estalviar temps (eviten la necessitat de manipulació prèvia i adaptació, que sí que requereixen altres models animals).
La comunitat científica considera que les investigacions fetes amb fures són el model animal més adequat per estudiar patologies respiratòries humanes. La utilització del xip per part de l’equip del doctor Palou amb altres objectius ja ha estat publicada en revistes científiques de prestigi els darrers dos anys, i el 2019 l’ús del xip ja es va llicenciar puntualment a un grup d’investigació del National Institute of Allergy and Infectious Diseases (Estats Units) per estudiar vacunes per combatre la grip.
Gràcies a l’acord amb Agilent, la tecnologia de la UIB ja està disponible perquè la utilitzin els grups de recerca que arreu del món estan centrats a produir vacunes contra virus animals i humans, incloent-hi el coronavirus SARS-CoV-2, responsable de la COVID-19.
Notícia relacionada
Data de publicació: 07/04/2020