La UIB commemora el seu quarantè aniversari

El programa d’activitats s’inicia el dia 18 de març amb un acte al Teatre Principal. L’artista Miquel Barceló ha dissenyat un distintiu especial: un ham per treure a la superfície el coneixement i la innovació científics

Dia: dilluns, 26 de febrer de 2017
Hora: 11.30 hores
Lloc: Son Lledó, campus universitari, Palma

La Universitat de les Illes Balears (UIB) celebra enguany el quarantè aniversari de la seva creació. Quaranta anys de docència, recerca, cultura i més de 61.000 titulats de graus i màsters oficials des que, l’any 1978, el procés de transició a la democràcia a Espanya i la constant reivindicació d’estudis universitaris d’un ampli sector de la societat, varen propiciar la creació d’una Universitat amb seu a Palma, esdevinguda l'actual Universitat de les Illes Balears. Amb la publicació al BOE el 18 de març de 1978 de la Llei 18/1978, sobre creació d’una Universitat amb seu a Palma de Mallorca, s’inicia el procés definitiu que arriba fins avui i que és la culminació dels anhels i expectatives històrics de coneixement i educació superior de la societat de les Illes Balears.

Per commemorar el quarantè aniversari, la UIB ha organitzat un programa d’activitats que es desenvoluparà a través dels cursos 2017-18 i 2018-19 i que començarà el pròxim 18 de març, coincidint amb l’entrada en vigor de la llei de creació de la Universitat, amb un acte al Teatre Principal de Palma que combinarà passat i present amb la mirada posada en el futur i amb una escenografia inspirada en les arrels mediterrànies.

Per a la commemoració del quarantè aniversari de la Universitat, l’artista de Felanitx i doctor honoris causa de la UIB Miquel Barceló ha dissenyat un distintiu especial, cedit gratuïtament i en exclusiva a la Universitat per poder-lo fer públic i divulgar fins al març de 2019: un ham, per treure a la superfície el coneixement i la innovació científics de tota mena.

La forma del distintiu recorda i reflecteix una de les múltiples temàtiques presents als quadres i ceràmiques de Miquel Barceló: la mar i la flora i fauna marines. Elements recurrents que el vinculen amb Mallorca i amb les arrels mediterrànies, que són també les arrels lul·lianes de les quals beu la Universitat. Amb aquest disseny se simbolitza el paper de la Universitat com a agent actiu per fer aflorar el coneixement i la vàlua a la superfície.

#40anys #5segles

La UIB compleix quaranta anys, però és a la vegada una Universitat cinc vegades centenària, que endinsa les arrels en el pensament lul·lià com a eix de la investigació i de l'ensenyament superior, i s'integra en el context històric de les universitats de la corona d'Aragó.

Els inicis daten de l'any 1483, amb la creació de l'Estudi General Lul·lià com a centre d’ensenyament superior mitjançant privilegi reial atorgat a Còrdova pel rei Ferran el Catòlic, i en el seu procés d'institucionalització varen desenvolupar-se diferents etapes definides per la Universitat Lul·liana de Mallorca, dotada de normativa estatutària, la Universitat Literària de Mallorca i la Universitat Literària Balear. La desaparició d'aquesta darrera, l'any 1842, marca un buit en la història en l’ensenyament superior a les Balears fins a l'any 1951, en què es va emprendre la refundació de l'Estudi General Lul·lià com a mitjà per restaurar-hi els estudis universitaris.

L’any 1959 es va crear la Càtedra Ramon Llull, adscrita a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona, que promovia cursos de doctorat. De 1967 a 1973, va acollir una delegació de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona, que amb caràcter oficial feia els cursos comuns corresponents al primer cicle. El 1971 l’Escola de Comerç es va integrar als estudis universitaris com a Escola Universitària d’Estudis Empresarials. El 1972 es varen crear l’Escola Universitària de Formació del Professorat d’Educació General Bàsica i les facultats de Ciències i de Dret; l’any 1973 les va seguir la de Filosofia i Lletres.

Amb la Llei 18/1978, sobre creació d’una Universitat amb seu a Palma de Mallorca, publicada al BOE núm. 66, de 18 de març de 1978, es crea la Universitat, integrada inicialment per les facultats de Ciències, Dret i Filosofia i Lletres, així com les escoles universitàries d’Estudis Empresarials i de Professorat d’Educació General Bàsica. L’any 1985 se’n varen aprovar els Estatuts, i la Universitat passà a ser Universitat de les Illes Balears (UIB).

L’any 1983 va començar la construcció del campus a la carretera de Valldemossa, km 7.5, al qual es traslladaren tots els serveis i els estudis l’any 1992. El 1983 sols la Facultat de Ciències hi era present. La resta d’estudis es trobaven distribuïts en edificis separats a Palma (la Facultat de Filosofia i Lletres a Son Malferit, els estudis de Dret i Empresarials i el Rectorat a Sa Riera, i l’Escola de Formació de Professorat a l’actual IES Josep Maria Llompart). Amb el trasllat al campus, l’edifici Sa Riera, a Palma, va romandre com a seu de l’Institut de Ciències de l’Educació i, des de 1999, acull, a més, el que actualment és el Vicerectorat de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries. Des del curs 1997-98 s’imparteixen estudis oficials a les seus universitàries de Menorca, a Alaior, i d’Eivissa-Formentera, a Eivissa.

Avui, quaranta anys després, la UIB és una institució compromesa amb la seva realitat històrica, cultural i lingüística, dedicada a la creació i a la transmissió de coneixements, a la investigació i a la cultura, activitats totes que volem que siguin de la major qualitat i competència acadèmica al servei del nostre país, però també amb voluntat de fer nostre l'esperit universalista, que es projecta en un món cada vegada més obert i intercomunicat, però sempre en un clima de tolerància que permeti la defensa i difusió dels nostres valors culturals i lingüístics, els de la solidaritat, el respecte a la diversitat i la protecció del medi. En definitiva, una Universitat que, en el marc de l’estratègia europea, es troba projectada cap al futur, per construir una Universitat inserida en la societat del coneixement que excel·leixi en docència, en recerca, en innovació tecnològica i en internacionalització.

Programa d’activitats

Acte inaugural. Teatre Principal. 18 de març de 2018 a les 18.30 hores.

  • Parlaments del rector de la UIB, Llorenç Huguet, i de la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol. Reconeixements institucionals.
  • Actuació musical de la Coral UIB, sota la direcció del mestre Joan Company, i del Cor de Dones, coral filial de la CUIB, dirigit per Lidia Fernández.
  • Estrena de l’Orquestra de la Universitat de les Illes Balears, composta per estudiants i dirigida per Francesc Amengual Ripoll.
  • Lectura de textos de Ramon Llull, Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Josep Maria Llompart.
  • Direcció artística i conducció de l’acte: Joan Miquel Artigues.

Exposició: 40 anys, quaranta poetes, XL artistes. Exposició a Sa Riera. 19 de març de 2018. Amb la col·laboració del Consell de Mallorca i de l’Institut d’Estudis Baleàrics.

Jornades sobre la Posidònia (16 i 17 d’abril)

Exposició sobre la posidònia.

Il·lustracions de còmic. Significat dels quaranta anys de la UIB i Concurs de còmic per a estudiants per interpretar els quaranta anys de la UIB. Dotat amb un premi de 300 euros.

Concurs d’escultura: escultura en commemoració dels quaranta anys feta per estudiants del grau d’Edificació de la UIB. L’equip guanyador obtindrà un premi de 500 euros.

Mural a l’exterior d’un edifici del campus fet per un artista de les Balears.

Exposició d’una selecció d’obra pictòrica de la UIB. Curs 2018-19. Quaranta quadres, catàleg en paper i catàleg virtual.

Coral UIB. Vídeo i àudio en CD del concert a Bayreuth (Alemanya), agost de 2017.

Teatre universitari

  • La gran purga. Universitat de Lleida. Data: el divendres 11 de maig de 2018 al Teatre Municipal Catalina Valls.
  • Un dubte raonable. Universitat de València. Data: octubre. Pendent el lloc.

Diada i cursa de mitja marató, de deu quilòmetres i de cinc quilòmetres. Cursa infantil, jocs i tallers infantils. 20 de maig de 2018. 

El programa es completarà amb altres activitats, encara sense tancar, amb alumnes, professorat, personal d’administració i serveis i exalumnes durant els cursos 2017-18 i 2018-19.

 

Notícia relacionada

Data de l'esdeveniment: 26/02/2018

Data de publicació: 23/02/2018