La UIB acull el congrés mundial més important sobre nivell de la mar i clima

L’IMEDEA (CSIC-UIB) congrega més de 120 científics de tot el món per avançar en el coneixement de com i per què augmenta el nivell de la mar

Des d'avui i fins al proper 12 de juny, la Universitat de les Illes Balears es converteix en el centre internacional de l'estudi del passat, present i futur de la ciència del nivell de la mar i el clima gràcies a la celebració del congrés Canvi i Variabilitat Global i Regional del Nivell de la Mar, el més important del món. L' Escola d'Hoteleria de les Illes Balears és el punt de trobada per als més de 120 científics que treballaran aquesta setmana a Mallorca, posicionant-la així com a escenari científic internacional de l'estudi oceanogràfic de mars i oceans.

«Aquest congrés té com a objectiu avaluar el coneixement de l'estat actual de la ciència del nivell de la mar, afavorint un fòrum per a la discussió i l'intercanvi d'idees sobre temes clau del nivell del mar, i el foment de la col·laboració entre l'àmplia gamma de disciplines i professionals involucrats en aquest àrea científica», precisa la doctora Marta Marcos, de l’IMEDEA (CSIC-UIB), organitzadora de l'esdeveniment al costat d'altres tres companys de la Universitat i del Centre Oceanogràfic Nacional de Southampton (Regne Unit) i de la Universitat de Siegen (Alemanya).

El congrés s’ha inaugurat avui dematí amb la intervenció del doctor  Jaume Carot, vicerector de Recerca i Postgrau de la UIB, i de representants del SOCIB i l’IMEDEA.  Al llarg de les sessions de treball, els més de 120 científics inscrits i els ponents principals, desvetllaran les seves aportacions en aspectes clau per al coneixement del com i el perquè de la pujada del nivell del mar i els canvis climàtics associats.

Internacionalització científica

Entre els experts que participen a les jornades, destaquen les aportacions de reconeguts científics com el professor Roland Gehrels, de la Universitat de York, el professor Stefan Rahmstorf, de la Universitat de Potsdam, o el professor Guy Woppelmann, de la Universitat de la Rochelle. Les seves recerques innovadores, centrades en l'estudi de l'evolució de les maresmes mitjançant indicadors que reflecteixen la variabilitat i l'augment del nivell de la mar (particularment útils perquè poden proporcionar dades més enllà del període cobert per mareògrafs, és a dir, els segles immediatament anteriors a l'era observacional), en la utilitat de models semiempírics per estimar sèries temporals i la futura evolució d'una variable tan complexa com el nivell de la mar, o en l'observació i anàlisi del moviment vertical de l'escorça terrestre, imprescindible per entendre i anticipar la magnitud de les futures pujades del nivell de mar en zones costaneres.

A més dels avanços d'àmbit internacional, en l’àmbit nacional la doctora Begoña Pérez (Ports de l'Estat) exposarà una anàlisi detallada de l'adequació de les xarxes de monitoratge existents i els sistemes de predicció de la regió mediterrània. Mallorca serà protagonista en una sessió especial dedicada als canvis a la Mediterrània, atès que és un punt calent de la Mediterrània occidental pels seus dipòsits d'aigües interglacials de l'era paleolítica, i els registres que aporten aquestes aigües subterrànies són molt valuosos per conèixer l'evolució del nivell del mar des de l'era glacial fins als nostres dies.

Programa interdisciplinari

L'ampli espectre de temàtiques a tractar es recollirà en sis sessions diferenciades, començant per l'estudi del passat, en la sessió «Paleonivell del mar», ja que entendre les èpoques interglacials, quan els nivells del mar eren més alts que en l'actualitat, proporciona una prova única al món real per examinar com el volum de la capa de gel i el nivell del mar responen a diferents estats climàtics. En la sessió «Moviments de terra verticals» els científics debatran sobre la manera com tant els moviments d'origen natural-geològic (per exemple, la tectònica) i com els processos antropogènics (per exemple, l'extracció d'aigua subterrània) influeixen en la comprensió i interpretació dels canvis del nivell del mar en els nivells regional i global. En la sessió «Observacions i processos» es posarà especial èmfasi en les recerques que se centren en la comprensió i interpretació dels diferents factors que contribueixen a la variabilitat del nivell del mar a partir d'observacions (pressió del fons de l'oceà, força del vent, mesuraments hidrogràfics, etc.) i que atribueixen la variabilitat regional i global del nivell del mar del passat als processos físics. La sessió «Models per als canvis en el nivell del mar» es focalitzarà en estudis que han utilitzat models numèrics per reproduir, entendre i/o per projectar l'augment del nivell del mar i la variabilitat a escala mundial, regional o local. En les sessions dedicades a «Esdeveniments extrems de pujada del nivell del mar» i «Impactes costaners dels canvis en el nivell del mar» es treballarà sobre els estudis que avaluen els impactes d'anàlisis de risc d'inundació, simulació de la intrusió d'aigua salada en les aigües superficials i subterrànies o l'erosió costanera, des d'una escala local a una escala mundial.

Finalment, la sessió especial dedicada a la «Pujada del nivell del mar a la Mediterrània», coorganitzada per MonGOOS i EMODNET-Física, se centrarà en l'estat de monitoratge del nivell del mar i de la ciència oceanogràfica a la Mediterrània. Aquesta sessió posarà l'accent en la integració de dades de mareògrafs existents, especialment les proporcionades pels països del nord d'Àfrica.

Incentivant la col·laboració i la responsabilitat social

Dins el programa d'esdeveniments socials de la trobada, l'organització ha volgut apostar per la sostenibilitat i responsabilitat social. Així, per al càtering diari de l'esdeveniment s'han seleccionat els serveis del restaurant HOM, de Projecte Home Balears, organització dedicada a la prevenció, el tractament, la formació i la recerca del fenomen de les drogodependències. Quant als treballs d'impressió, ha estat la Fundació de caràcter social Amadip Esment l'encarregada de la producció.

A més, per fomentar el coneixement de la ciutat i la seva cultura, el congrés col·labora també amb l’Ajuntament de Palma. Tots els assistents a aquest fòrum sobre nivell del mar podran conèixer el dimecres 10 un dels recintes culturals insígnia de Palma, el Casal Solleric, on s'oferirà un aperitiu als assistents.

Destacam l'àmplia col·laboració internacional per a l'organització d'aquest congrés, més d'una desena d'institucions de prestigi a l'àrea com la European Geosciences Union (EGU), el National Oceanography Centri (NOC), l'Aliança Europea per la Recerca Climàtica (ECRA) o el Sistema d'Observació Costanera de les Illes Balears (SOCIB) han ofert el seu suport econòmic per a l'organització de l'esdeveniment.

Font: IMEDEA (CSIC-UIB)

Data de publicació: 10/06/2015