El projecte té com a objectiu determinar la influència de les estratègies de nutrició i d'activitat física en pacients obesos amb malaltia de fetge gras no alcohòlic, contribuir al seu tractament integral, reduint la càrrega sanitària, i avançar en el diagnòstic precoç
El grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la Universitat de les Illes Balears, que fa part del CIBERobn (Institut de Salut Carlos III), ha obtingut 199.375 euros de la Fundació La Marató de TV3 per finançar el projecte de recerca «Prevenció i reversió de la malaltia de fetge gras no alcohòlic (NAFLD) entre pacients obesos mitjançant intervenció nutricional i d’activitat física personalitzada».
El projecte guardonat està dirigit pel doctor Josep Antoni Tur Marí, catedràtic de Fisiologia adscrit al Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut, i entre l’equip investigador hi figuren professors i investigadors del grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu, facultatius de l’Hospital Son Llàtzer, de l’Hospital de Manacor i de l’Hospital Universitari Son Espases, a més de professors i investigadors de la Universitat de Navarra.
L'estudi s'emmarca en la promoció de la salut i els estils de vida i, específicament, en les alteracions hepàtiques lligades a l’obesitat. La malaltia de fetge gras no alcohòlic (NAFLD) és actualment la causa més comuna de malaltia hepàtica en el món occidental. Aquesta patologia afecta un 30% de la població, amb una prevalença del 57 al 98% entre els obesos i del 69% entre els diabètics.
Actualment, no hi ha tractaments farmacològics efectius en la NAFLD i no s’han definit tractaments nutricionals ni biomarcadors d’aquesta malaltia. Per això, el projecte durà a terme una intervenció nutricional personalitzada, plena de components bioactius antioxidants i antiinflamatoris, i una promoció de l'activitat física, de base terapèutica positiva coneguda, amb l'objectiu de prevenir i revertir la NAFLD entre pacients obesos. Aquesta estratègia es compararà amb pacients que segueixen estratègies convencionals d'acord amb l'Associació Americana per a l'Estudi de les Malalties Hepàtiques i també amb l'estratègia RESMENA.
També es vol identificar biomarcadors que facilitin el diagnòstic precoç d'aquesta malaltia, fet que també contribuirà a disminuir el fetge gras no alcohòlic en els pacients obesos.
Per tant, l'objectiu general d'aquest projecte serà conèixer la influència de les estratègies de nutrició i activitat física en pacients obesos amb NAFLD, contribuir al seu tractament integral, reduint la càrrega sanitària, i avançar en el diagnòstic precoç.
Data de publicació: 03/11/2016