La Clínica Jurídica de la UIB celebra cinc anys!

Aprendre l'advocacia des de la justícia social. Trobada de clíniques jurídiques de la UIB 

Dia: dijous, 30 de març de 2017
Hora: de 17 a 19 hores
Lloc: Col·legi d’Advocats, la Rambla, 10, Palma 

L’any 2012 la Facultat de Dret va posar en marxa la primera convocatòria de pràctiques externes a la Clínica Jurídica de la UIB. 66 alumnes han après una altra manera d’exercir l’advocacia des de la solidaritat i la justícia social. Enguany ho celebren amb una trobada entre alumnes que han fet pràctiques a la Clínica Jurídica de la UIB, advocats que els han tutelat i entitats implicades al llarg d’aquests cinc anys.

La trobada serà al Col·legi d’Advocats, dijous, 30 de març. A les 17 hores els estudiants s’asseuran a una taula (hi haurà cinc taules) amb representants d’entitats i advocats i parlaran de temes socials que es poden trobar quan participen en una pràctica de clínica jurídica.

A les 19 hores es presentaran les conclusions de les taules.

A les 20 hores es farà un reconeixement a les entitats socials implicades a les clíniques jurídiques.

La Clínica Jurídica de la UIB

La Facultat de Dret de la UIB va posar en marxa el programa Clínica Jurídica l’any 2012. Es tractava d’oferir assessorament legal gratuït a institucions sense afany de lucre amb l’objectiu de garantir el dret d’accés a la justícia, i a la vegada permetre la formació pràctica dels estudiants de Dret, afavorint que puguin tocar la realitat de l’advocat d’ofici amb les mans des del primer moment. La Clínica Jurídica de la UIB permet que els alumnes dels darrers cursos del grau de Dret facin les pràctiques externes donant suport a entitats solidàries, però en lloc de realitzar-se en un despatx d’advocats, en una empresa o en una Administració pública, es fan en una ONG o en una entitat sense afany de lucre. L’objectiu de la Clínica Jurídica és oferir assistència jurídica als beneficiaris d’aquestes entitats i que els alumnes aprenguin com fer-ho correctament amb casos reals, amb la supervisió d'advocats en exercici que col·laboren voluntàriament en aquest programa de pràctiques arran d’un conveni amb l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de les Illes Balears.

Els alumnes treballen casos vius tutoritzats per un advocat professional, s’involucren personalment i coneixen el treball de l’entitat col·laboradora i el context social i, a vegades, personal de cada cas.  Treballen casos reals, en curs o ja resolts; fan entrevistes, interactuen amb altres parts del procés i treballen en l’equip amb l’entitat col·laboradora. Com en la metodologia aplicable a la realització de pràctiques, en general, «s’aprèn fent», però, a més, s’aprenen valors i experiències que no sempre es trobaran en la majoria d’àmbits professionals per als quals es prepara l’estudiant a la Universitat.

Actualment el programa de Clínica Jurídica dóna suport a tres entitats: Càritas, Creu Roja i Solidaris. Així, els alumnes en pràctiques de la UIB atenen les consultes jurídiques dels usuaris.  

Data de l'esdeveniment: 30/03/2017

Data de publicació: 29/03/2017