L'IBDona i la UIB col·laboren en l'impuls dels estudis de gènere

Signats els dos convenis per mantenir la Càtedra d'Estudis de Violència de Gènere i dur a terme la XXI Universitat d'Estiu d'Estudis de Gènere

La Universitat d'Estiu d'Estudis de Gènere celebrarà el 20è aniversari de l'Institut de la Dona i el 25è aniversari de la Conferència de Pequín

L'Institut Balear de la Dona i la Universitat de les Illes Balears mantenen la seva col·laboració en l'impuls dels estudis de gènere. La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, i la directora de l'IBDona, Maria Duran, han participat avui en la signatura de dos convenis amb la UIB, amb els quals donen continuïtat a la col·laboració entre les dues institucions. Els dos acords impliquen l'aportació de 60.000 euros per part de l'IBDona per mantenir, per una banda, la Càtedra d'Estudis de Violència de Gènere i, per l'altra, la Universitat d'Estiu d'Estudis de Gènere, que enguany celebrarà la 21a edició.

Pel que fa a la Universitat d'Estiu d'Estudis de Gènere, l'IBDona hi aporta 24.000 euros. L'edició d'aquest estiu es titularà «Allò que és personal és polític: de Beijing als nous reptes del segle XXI» i està previst que es pugui dur a terme de manera telemàtica. 

El títol de la Universitat d'Estiu fa referència a la commemoració dels 25 anys de la IV Conferència Mundial sobre la Dona de les Nacions Unides, que es va dur a terme a Beijing el setembre de 1995 i que es considera una fita del feminisme, ja que va marcar un abans i un després en la lluita contra la violència masclista. Fou en aquesta conferència que l'ONU va reconèixer que la violència contra les dones és un atemptat contra els drets humans de les dones i un problema de salut pública de gran magnitud que s'ha d'atendre, ha de ser penalitzat i que impedeix assolir la igualtat, el desenvolupament i la pau.

A més, la Universitat d’Estiu d’Estudis de Gènere celebrarà una taula rodona amb totes les dones que han presidit l’Institut Balear de la Dona, coincidint amb el 20è aniversari de la creació d’aquest organisme públic que dona assessorament i suport a les dones víctimes de violència masclista i que impulsa polítiques encaminades a assolir la igualtat entre dones i homes a les Illes Balears. Des de la seva creació, l'any 2005, ha assessorat més de 10.000 dones víctimes de violència masclista.

Per a la Càtedra d'Estudis de Violència de Gènere, l'IBDona aporta 36.000 euros, que permetran mantenir l'oferta de l'assignatura Seminari d'Actualització en Polítiques d'Igualtat, la qual forma part del Màster Oficial en Polítiques d'Igualtat i Prevenció de la Violència de Gènere, la divulgació de dos números de la col·lecció «Treballs feministes», la convocatòria d'un concurs d'activitats de prevenció de la violència masclista desenvolupades en institucions educatives no universitàries, i activitats de sensibilització, a més de la convocatòria d'una beca de col·laboració. 

La directora de l'IBDona, Maria Duran i el Rector de la UIB, Llorenç Huguet, han signat els dos convenis. També hi han estat presents, per part de la Universitat, la vicerectora de Projecció Cultural Universitat Oberta i Seus Universitàries, doctora Joana Maria Seguí, i les doctores Esperança Bosch i Victòria Ferrer, responsables de la Càtedra i organitzadores de la Universitat d’Estiu d’Estudis de Gènere.

Data de publicació: 11/06/2020