El Departament de Geografia acull una visita del comitè executiu de la Unió Geogràfica Internacional, que té previst que la Universitat de les Illes Balears aculli una subseu del congrés internacional més important en l’àmbit de la Geografia.
El Departament de Geografia de la Universitat de les Illes Balears ha organitzat una jornada científica sobre els reptes de la geografia internacional, coincidint amb la visita que el comitè executiu de la Unió Geogràfica Internacional (UGI) ha fet a la UIB.
La jornada, que ha tingut lloc el divendres, 22 de novembre, al campus universitari, ha dedicat sessions específiques a debatre els reptes actuals de la geografia i la investigació geogràfica, especialment en el context de canvi climàtic i les pressions territorials. Amb la participació de professors i investigadors de la UIB i de membres del comitè executiu de la UGI, entre altres temàtiques, s’han tractat els impactes del turisme, la gestió dels riscos naturals i els esforços per implementar estratègies sostenibles en les regions insulars.
La conferència inaugural de la jornada ha estat a càrrec de la doctora Nathalie Lemarchand, professora de la Universitat París 8 (Vincennes - Saint-Denis) i presidenta de la UGI, amb el títol «Reptes actuals en la geografia internacional».
A més, els representants de la UGI tenen previst participar en dues sortides de camp per conèixer dos espais emblemàtics de la geografia insular: la Platja de Palma, amb una ruta guiada dedicada al turisme i al planejament urbà, i la Serra de Tramuntana, amb un itinerari centrat en la geografia física, l’ordenació del territori i la sostenibilitat.
La UIB, subseu del Congrés Geogràfic Internacional
La visita del comitè executiu de la Unió Geogràfica Internacional suposa una fita rellevant per a la comunitat geogràfica de les Illes Balears. La trobada ha contribuït a reforçar el posicionament de la UIB com a centre de referència dels estudis geogràfics en un moment clau: a la dècada vinent, Espanya acollirà el Congrés Geogràfic Internacional 2032, amb una subseu a la nostra universitat.
Aquest esdeveniment, el més important de l’àmbit de la Geografia, es du a terme cada quatre anys. Enguany s’ha celebrat a Dublín (Irlanda), mentre que al 2028 serà Glasgow (Escòcia) la ciutat que acollirà un esdeveniment que reuneix milers de científics del món. Serà una oportunitat per destacar la tasca de la UIB i, més concretament, del Departament de Geografia en l'àmbit de la investigació geogràfica, el canvi climàtic, els estudis territorials i la sostenibilitat.
Data de publicació: 22/11/2024