Jornada acadèmica "Redescobrir Blai Bonet: La mirada artística"

La UIB dedica una jornada a la figura del poeta santanyiner en el marc del cicle Blai Bonet: «Saber mirar salva» 

Dia: divendres, 23 de febrer de 2018
Hora: 9.30 hores
Lloc: aula 22 de l’edifici Sa Riera, c/ de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma 

Tindrà lloc la inauguració de la jornada acadèmica «Redescobrir Blai Bonet: La mirada artística». (Formulari d'inscripció). Hi intervindran la vicerectora de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries, doctora Joana Maria Seguí, i el vicepresident del Consell de Mallorca, senyor Francesc Miralles.

Blai Bonet

Blai Bonet (Santanyí, 1926-1997), poeta, novel·lista i crític d’art, fou una peça clau en la renovació literària i cultural de la postguerra a Mallorca. Arran de la seva estada a Barcelona durant la dècada de 1950, col·laborà amb artistes de l’avantguarda, com ara Tàpies, Brossa, Subirachs... I més endavant, amb Guinovart i Miquel Barceló. Fou assessor artístic de l’editorial La Polígrafa, elaborà textos per a catàlegs d’art i, de retorn a Mallorca a finals dels anys 1960, Bonet col·laborà amb Josep Pinya en els primers temps de la Sala Pelaires. A les darreries de la dècada de 1970, l’interès artístic del poeta assolí el seu punt àlgid amb un projecte pictòric propi: una col·lecció de làmines poeticoplàstiques que condensen l’experimentació artisticoliterària de l’autor.

Malgrat tot, la faceta artística de Blai Bonet no ha estat encara atesa en profunditat. Per aquest motiu, Redescobrir Blai Bonet proposa indagar en l’experiència artística del poeta a partir d’aspectes biogràfics, epistolars i artisticoliteraris. La jornada s’emmarca en el programa Blai Bonet: «Saber mirar salva», organitzat per la Fundació Mallorca Literària en commemoració del vintè aniversari de la mort del poeta, en col·laboració amb la UIB i l’Ajuntament de Palma. El projecte posa l’accent en la dimensió artística de Bonet i inclou exposicions per donar a conèixer la personal mirada del santanyiner, entre les quals destaca es-BlaiArt-se, una mostra de les obres d’art del mateix autor.

Programa de la jornada

Divendres, 23 de febrer

  • 9.30 h: Inauguració de la jornada. A càrrec de Joana Maria Seguí (vicerectora de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries, UIB) i Francesc Miralles (vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports, Consell de Mallorca)
  • 9.45-10.45 h: Ponència inaugural a càrrec de Carme Colom i Victòria Parra

(pausa i berenar)

  • 11.15-12.15 h: Taula d'art: Blai Bonet entre amics (1). Toni Catany i Miquel Barceló. A càrrec de Miquel Bezares i Biel Mesquida.
  • 12.15-13 h: Ramon Garcia: Epistolari d’art 
  • 13-13.30 h: Diàleg

(pausa i dinar)

  • 16.30-17.30 h:  Taula d'art: Blai Bonet entre amics (2). Biel March i Tomeu Estelrich. A càrrec dels artistes, amb introducció de Pau Vadell.
  • 17.30-18 h: Diàleg
  • 18.15-19 h: Carles Rebassa: Aspectes biogràfics de Blai/Art
  • 19-19.30 h: Diàleg

Dissabte, 24 de febrer

  • 11-12.30 h: Saber mirar salva: recorregut per l’art contemporani amb BB. Visita guiada. A càrrec de Carme Colom, comissària de la mostra. Al Centre Cultural La Misericòrdia, Palma. 

 

Data de l'esdeveniment: 23/02/2018

Data de publicació: 02/02/2018