L’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) de la UIB organitza per al mes d’octubre la tercera edició del Cicle Dona i Ciència amb l’objectiu de donar a conèixer a tota la comunitat universitària la carrera científica de prestigioses investigadores d’arreu del món, així com de visualitzar les situacions de desigualtat a les quals encara s’enfronten les dones que es volen dedicar a la ciència, començant ja des de la infància.
El III Cicle Dona i Ciència disposa de 150 places i és obert a la comunitat universitària i al públic en general. El cicle està estructurat en tres conferències, que són les següents:
1. «Feminismo, una herramienta para entender el mundo»
Impartida per Nina Parrón, llicenciada en Antropologia i Màster en Igualtat i Prevenció de Violència de Gènere. Ha dedicat la seva carrera professional a l’àmbit social i de gènere, tant des d’ONG com de diferents organismes públics a Madrid i Mallorca. És integrant del moviment feminista des de 1981. Ha participat i contribuït a la fundació de diferents grups i col·lectius, com l’Ateneu Feminista de Madrid, les comissions antiagressions de Madrid, el Grup de Gènere i Drets Humans de Metges del Món, l’Associació d’Autodefensa Feminista Las Walkirias, o l’Associació de Dones de les Illes Balears per la Salut – DonaSana. Va ser directora insular d’Igualtat al Consell de Mallorca la passada legislatura del Govern de les Illes Balears.
- Dia 1 d'octubre, dimarts, a les 16 hores.
- Aula 1 de l'edifici Mateu Orfila i Rotger (campus de la UIB)
2. «Perspectiva de género en ciencia, ¿realmente importa?»
Impartida per Marta Macho Stadler, professora agregada del Departament de Matemàtiques de la Universitat del País Basc (UPV/EHU). A més de la seva tasca docent, destaca per la trajectòria divulgativa de la ciència en general (forma part de la Càtedra de Cultura Científica de la UPV/EHU) i especialment pels esforços dedicats a la visibilització de la dona científica, entre altres vies mitjançant l'edició del blog Mujeres con Ciencia. Fruit de la seva dedicació, ha rebut importants guardons els darrers anys, com són el Premi Igualtat de la Universitat d’Alacant (2015) i el Premi Emakunde a la Igualtat (2016), atorgat per l’Institut Basc de la Dona Emakunde. La doctora Macho va participar en la primera edició del cicle Dona i Ciència amb la conferència titulada «Mujeres con ciencia, ciencia sin mujeres».
- Dia 8 d’octubre, dimarts, a les 15.30 hores
- Aula 1 de l'edifici Mateu Orfila i Rotger (campus de la UIB)
3. «Women and Science: Why plastic brains aren't breaking through glass ceilings»
Impartida per la doctora Gina Rippon, professora honorària de Neuroimatge Cognitiva a la Universitat Aston, de Birmingham. La seva recerca ha ajudat a estudiar i entendre condicions cognitives com l’autisme i la dislèxia. Addicionalment, la doctora Rippon ha dedicat la recerca a explorar les suposades diferències entre el cervell de les dones i el dels homes. Com a part de la seva tasca divulgativa ha col·laborat amb mitjans de comunicació escrits (The Guardian, Daily Telegraph, Daily Mail) i audiovisuals (Sky TV, BBC). Recentment, ha publicat el seu primer llibre, titulat The Gendered Brain: The New Neuroscience that Shatters the Myth of the Female Brain (Penguin Random House).
- Dia 15 d’octubre, dimarts, a les 16 hores
- Aula 1 de l'edifici Mateu Orfila i Rotger (campus de la UIB)
Data de l'esdeveniment: 01/10/2019
Data de publicació: 26/09/2019