Feim Camí per Viure dona 5.000 euros a una recerca de la UIB sobre el càncer de mama

L'entitat contribueix, a través de l'Oficina Fundraising UIB, al projecte InCaM del Grup Multidisciplinari d'Oncologia Translacional de l’IUNICS-IDISBA 

El projecte Investigació en càncer de mama (InCaM) ha rebut una aportació solidària de 5.000 euros de l'associació Feim Camí per Viure. Aquests diners han estat recollits per aquesta entitat de Santa Maria del Camí a través de l'organització d'activitats solidàries, que ara revertiran a fer possible el projecte del Grup Multidisciplinari d'Oncologia Translacional (GMOT) de l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS-IDISBA)de la Universitat de les Illes Balears.

El lliurament va tenir lloc el dimarts 18 de febrer a Santa Maria del Camí, en el marc d'un acte en el qual la doctora Maria del Pilar Roca, catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular i investigadora principal del GMOT, va pronunciar la conferència «Treballam per prevenir el càncer de mama». A més, el doctor Jordi Sastre Serra, membre del mateix grup, va explicar els resultats obtinguts el darrer any gràcies a la donació que l'associació Feim Camí per Viure els va fer l'any passat.

Projecte InCaM

El projecte InCaM té l’objectiu principal d’aprofundir en la relació entre l'obesitat, les hormones sexuals i els seus receptors en el desenvolupament del càncer de mama. El coneixement d'aquests factors ajudarà a fer un diagnòstic i tractament més exacte d'aquest tipus de càncer.

El càncer de mama és el tumor maligne més freqüent entre les dones dels països desenvolupats i és la seva primera causa de mort per càncer. A la Unió Europea (EU28), se'n varen diagnosticar 361.200 casos l'any 2012, xifra que representa un 30 per cent del total dels tumors diagnosticats a les dones.

Encara que a l'última dècada s'ha reduït la taxa de mortalitat gràcies a les millores en el diagnòstic precoç i el tractament, l'any 2012 se'n varen morir 91.585 dones a tot Europa, un 16,7 per cent de les morts per càncer entre aquest gènere (The European Breast Cancer Coalition). La majoria dels casos es diagnostiquen entre els 35 i els 80 anys, i la menopausa és el període en què té més incidència.

Entre els factors etiològics associats al càncer de mama destaca de manera rellevant l'exposició als estrògens al llarg de la vida, però els efectes d'aquestes hormones sobre el teixit mamari depenen de l'acció de diferents subtipus de receptors estrogènics (ERα i ERβ).

Un altre factor important és l'obesitat, ja que s'estima que un 25 per cent dels càncers estan relacionats amb el sobrepès i l'estil de vida sedentari. Particularment, en les dones postmenopàusiques, l'obesitat s'ha associat a un risc més elevat de desenvolupar càncer de mama, així com a l'aparició de tumors més agressius i al desenvolupament de resistència davant certs tractaments. L'estat obès és considerat proinflamatori, però la relació entre aquest estat i el càncer de mama no està totalment elucidada.

El projecte InCaM planteja una investigació que abasti l'estudi minuciós de la ràtio de receptors estrogènics (ERα i ERβ) i sobretot del paper que té el menys conegut, l’ERβ, en el desenvolupament del càncer de mama, així com la influència de l'obesitat i la inflamació en el seu desenvolupament. Aquest estudi pot ajudar a trobar noves proteïnes marcadores per al diagnòstic i un tractament personalitzat del càncer de mama.

Fundraising UIB

L'aportació feta per l'associació Feim Camí per Viure al projecte InCaM s'ha vehiculat a través de l'Oficina Fundraising rising UIB, que s'encarrega de canalitzar les contribucions en forma de donacions, patrocini i mecenatge a les iniciatives de la Universitat. 

Notícies relacionades

Data de publicació: 21/02/2020