Factors alimentaris moduladors de la inflamació

La tesi doctoral de Xavier Capó Fiol investiga els efectes antiinflamatoris de diferents aliments en esportistes i les propietats antiinflamatòries del saïm de porc en cèl·lules immunitàries 

La tesi doctoral de Xavier Capó Fiol, defensada a la Universitat de les Illes Balears, ha tingut com a objectiu general estudiar els efectes de nutrients i d’aliments funcionals enriquits amb àcids grassos essencials i antioxidants sobre els marcadors d’estrès oxidatiu i d’inflamació associats a la realització d’exercici físic agut i sobre les adaptacions derivades d’un període d’entrenament regular, i evidenciar les propietats antiinflamatòries del saïm de porc. La tesi l’han dirigida els doctors Antoni Pons Biescas i Antoni Sureda Gomila, del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut.

La tesi doctoral s’emmarca en un projecte de recerca en el qual s’estudien les bases científiques de l’acció d’elements nutricionals sobre l’estat inflamatori associat a la pràctica d’exercici físic al Laboratori de Ciències de l'Activitat Física, del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut de la UIB i el Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBEROBN).

La recerca mostra com l’entrenament potencia les defenses contra els radicals lliures d’oxigen (ROS) al nivell mitocondrial en cèl·lules immunitàries i, a més, causa un canvi en l’estratègia d’eliminació de ROS passant a un sistema d’eliminació més eficient. Un exercici  físic intens incrementa el  dany oxidatiu, fet que provoca la resposta adaptativa dels mecanismes antioxidants per frenar-lo. La suplementació de la dieta amb àcids grassos omega 3 (DHA) durant vuit setmanes potencia aquestes capacitats antioxidants.

Vuit setmanes d’entrenament no modifiquen els nivells basals de citocines circulants en futbolistes, però incrementen els nivells basals de prostaglandina E1, fet que podria explicar en part els efectes antiinflamatoris de l’exercici regular. L’exercici físic intens incrementa els nivells plasmàtics de IL-6, a més, provoca una activació de les cèl·lules immunitàries que es veu reflectida en una activació del factor nuclear κB i en una major capacitat de producció de citocines i mediadors lipídics, activació que es veu atenuada per la suplementació de la dieta amb DHA. La suplementació de la dieta amb  DHA potencia les capacitats antioxidants dels neutròfils i atenua la resposta inflamatòria després de la seva estimulació in vitro. La combinació de vitamina C amb   suplementació amb DHA evita l’expressió de gens proinflamatoris en neutròfils estimulats. A més, s’han demostrat les propietats antiinflamatòries del saïm de porc, i les principals molècules responsables d’aquesta activitat.

La tesi doctoral de Xavier Capó  posa de manifest que la suplementació de la dieta amb nutrients rics en àcids grassos poliinsaturats omega-3 i antioxidants modula la resposta inflamatòria i el balanç oxidatiu associat a l’entrenament i a la realització d’exercici físic agut. El saïm de porc (per via tòpica o en forma d’extracte hidroalcohòlic) redueix la resposta inflamatòria, i s’han determinat alguns components responsables d’aquests efectes.

Fitxa de la tesi doctoral

  • Títol: Factores alimentarios moduladores de la inflamación
  • Autor: Xavier Capó Fiol
  • Programa de doctorat: Nutrició Humana
  • Departament: Biologia Fonamental i Ciències de la Salut
  • Directors: Antoni Pons Biescas i Antoni Sureda Gomila

Data de publicació: 01/08/2017