Explorant les fronteres entre sabers

La nanotecnologia, les dades massives i la llum protagonitzen el nou cicle de divulgació coorganitzat per l'FISC i l'Obra Social “la Caixa”

L'Obra Social “la Caixa” i l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos, IFISC (CSIC-UIB), organitzen la vuitena edició del cicle Explorant les Fronteres entre Sabers al CaixaFòrum Palma. En aquesta ocasió, sota l'epígraf «Que hi ha el científic? Que s’hi posi. Afrontant els reptes d’una societat complexa», rellevants científics de matèries de màxima actualitat com la nanotecnologia, el maneig de grans quantitats de dades i les enormes possibilitats que ens ofereix la llum, explicaran els últims avanços en aquestes matèries i les seves aplicacions pràctiques.

El cicle es desenvoluparà en tres sessions, del 14 al 28 de maig de 2015. En aquesta edició els investigadors de l’IFISC i d'altres centres nacionals i internacionals de reconegut prestigi mostraran de manera amena i accessible alguns dels reptes científics actuals i com aquests poden impactar en el nostre dia a dia.

La primera conferència tindrà lloc el proper dijous 14 de maig amb el títol «La nanotecnologia: el futur és aquí». En aquesta sessió Rosa López, de l’IFISC, i Pedro Serena, de l’Institut de Ciències de Materials del CSIC, Madrid, ens parlaran de les extraordinàries propietats dels nanomaterials, com el grafè o els nanotubs, que permeten aventurar, en un futur proper, infinitat d'aplicacions (mòbils que amb prou feines necessitin bateries, ordinadors del gruix d'un full de paper, etc.). També es mostrarà com les idees que desenvolupen els investigadors arriben a les empreses i d'aquí a l'usuari. Finalment, s'abordaran els riscs i beneficis de la nanotecnologia i el seu impacte actual a Espanya i al món.

«Dades massives (big data): societat i mobilitat humana» és el títol de la segona sessió del cicle, prevista per al dia 21 de maig. En aquesta xerrada s'abordarà com el desenvolupament de models i eines d'anàlisis de dades massives permet estudiar l'evolució de les ciutats i simular la gestió dels serveis urbans, contribuint a millorar la mobilitat humana i la seva influència en processos de formació d'opinió i canvis culturals. Cada vegada que usam una targeta d'autobús, compram per Internet, usam el mòbil o les xarxes socials es crea un enorme cabal de dades que poden analitzar-se amb l'objectiu de millorar les ofertes i els serveis al ciutadà. El repte és com es pot aconseguir-ho. Ho explicaran Maxi San Miguel, director de l’IFISC, Joan Serras, investigador del Centre for Advanced Spatial Analysis, University College of London, i Ovidio Andrés, conseller delegat de Logitravel. 

Ingo Fischer, professor de recerca de l’IFISC, i Yanne Chembo, investigador del Centre National de la Recherche Scientifique de França, s'encarregaran de tancar el cicle amb «El poder de la llum. Dels fars de Mallorca al cervell fotònic». Enaquesta xerrada s'abordarà la importància que té la llum com a eina, així com algunes de les perspectives de futur que ens pot oferir com, per exemple, el disseny d'ordinadors fotònics inspirats en el funcionament del cervell humà. La llum fa un paper essencial en la vida quotidiana. És una eina versàtil que la humanitat ha utilitzat durant segles en navegació, senyalització, mesurament del temps, etc. En els temps moderns ha revolucionat les comunicacions, la medicina, la manera de fabricar productes i ha possibilitat el desenvolupament d'Internet mundialment.

Totes les sessions del cicle «Que hi ha el científic? Que s’hi posi» tindran lloc al CaixaFòrum Palma, a les 19 hores.

Els ponents

  • Rosa López: doctora en Física per la Universitat Autònoma de Madrid. Des de 2011 és professora titular de la Universitat de les Illes Balears i investigadora de l’IFISC (UIB-CSIC). Pedro Serena: doctor en Física per la Universitat Autònoma de Madrid, és investigador científic del CSIC a l'Institut de Ciència de Materials de Madrid. És delegat del CSIC a Madrid, cogestor de l'Acció Estratègica de Nanociència i Nanotecnologia i forma part del Comitè Científic Assessor del CSIC.
  • Maxi San Miguel: catedràtic de Física de la Universitat de les Illes Balears i director de l’IFISC (UIB-CSIC). El 2010 li varen concedir la medalla de la Reial Societat Espanyola de Física i la Fundación BBVA.
  • Joan Serras: doctor en Enginyeria de Disseny de Sistemes per a Transports Complexos i especialista en models de transport. És investigador del Centre for Advanced Spatial Analysis, University College of London.
  • Ovidio Andrés: soci fundador i conseller delegat de l'agència de viatges en línia Logitravel. Aquesta empresa és present en un gran nombre de països europeus.
  • Ingo Fischer: doctor en Física per la Universitat Philipps, Marburg, Alemanya. Des de 2009 és professor de recerca (CSIC) a l’IFISC (UIB-CSIC).
  • Yanne Chembo: doctor en Física per la Universitat de les Illes Balears (IFISC), ha estat investigador postdoctoral de la NASA al Jet Propulsion Laboratory, Caltech. Actualment és investigador del Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) de França. 

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 14/05/2015

Data de publicació: 13/05/2015