L’Anuari de l’Educació de les Illes Balears presenta la vintena edició dijous a la Seu universitària d’Eivissa i Formentera
Dia: dijous, 16 de novembre de 2023
Hora: 19.30 hores
Lloc: Seu universitària d’Eivissa i Formentera, c/ del Calvari, 1, Eivissa
La Universitat de les Illes Balears, la Fundació Guillem Cifre de Colonya i la Conselleria d’Educació i Universitats del Govern de les Illes Balears presenten a Eivissa la vintena edició de l’Anuari de l’Educació de les Illes Balears. L’acte tindrà lloc el dijous, 16 de novembre, a les 19.30 hores, a la Seu universitària d’Eivissa i Formentera.
El volum recull els indicadors escolars principals d’Eivissa i Formentera, així com distintes iniciatives escolars: els projectes del CEIP Sa Joveria i del CEIP Balansat de Sant Miquel, uns projectes que sorgeixen de la il·lusió de construir unes escoles obertes, enriquidores i ajustades a les necessitats de les seves comunitats, i l’exemple del CEPA de Sant Antoni, un centre multicultural orientat a la inclusió però també com un espai per al coneixement i promoció del patrimoni de l’illa d’Eivissa. També hi ha les aportacions d’Eivissa en l’estudi de la UIB sobre l’assetjament escolar d’alumnes amb dificultats d’adquisició del llenguatge.
Estudis sobre Eivissa i Formentera
L’Anuari de l’Educació de les Illes Balears aporta dades desglossades a escala insular respecte a alumnat matriculat, professorat, centres i resultats acadèmics del curs 2021-22. En la comparativa entre illes hi ha dues dades significatives. Per una part, les xifres d’alumnat estranger matriculat són les més elevades a Eivissa i Formentera (23,2%) i deixen enrere el 17% de Mallorca o el 9% de Menorca. Per l’altra part, pel que fa a resultats, les dades d’Eivissa i Formentera sobre promoció en educació primària (99,3%) són clarament superiors a les que presenten Mallorca (98,3) i Menorca (98,6), però, en canvi, són inferiors a les altres dues illes pel que fa a promoció d’ESO (86%) i batxillerat (83,6%).
Com a contribucions específiques, cal destacar tres capítols d’Eivissa i Formentera i una contribució en l’estudi sobre assetjament escolar i alumnat amb dificultats d’adquisició del llenguatge. Un dels treballs és un passeig pel CEIP Balansat, de Sant Miquel de Balansat, en què es dona a conèixer el funcionament i la vida quotidiana del centre i com ha evolucionat en l’àmbit contextual i pedagògic des que es va crear.
«Un somni, una il·lusió, un projecte (CEIP Sa Joveria)» és un dels altres articles que explica l’evolució d’un projecte que s’inicià, no sense dificultats, com a resposta a la motivació d’un centre diferent i innovador i que, fruit de la reflexió i l’anàlisi de les seves pràctiques, ha esdevingut el que és avui en dia.
Finalment, l’Anuari de 2023 inclou també l’experiència integradora i intercultural del CEPA Sant Antoni, un centre d’educació per a adults caracteritzat per l’elevada pluralitat cultural i que ofereix, a més d’acollida lingüística, les possibilitats de conèixer en profunditat el poble que els ha acollit.
Vintena edició
L’Anuari de l’Educació de les Illes Balears arriba enguany a la vintena edició amb un recull de 32 treballs que tracten un espectre ampli de temàtiques educatives: aspectes com la desigualtat social i l’èxit escolar, la centralitat de l’aprenentatge per competències (amb exemples de la feina de distintes escoles), la realitat de centres en àrees d’alta vulnerabilitat, experiències en l’àmbit artístic i musical, entre d’altres.
L’Anuari és el resultat d’un conveni de col·laboració entre la Fundació Guillem Cifre de Colonya i la Universitat de les Illes Balears. Així, i d’acord amb el present conveni, és una iniciativa del Grup d’Investigació i Formació Educativa i Social (GIFES) de la Universitat de les Illes Balears.
Notícies relacionades
Documents relacionats
Data de l'esdeveniment: 16/11/2023
Data de publicació: 13/11/2023