El documental, produït per la UIB, IB3 Televisió i el Consell de Mallorca, s'inspira en el manuscrit àrab Kitab Ta'rih Mayurqa. L'ha escrit i dirigit el periodista Antoni M. Thomàs i l'ha realitzat Pere Salom.
ANUL·LAT
Dia: dimecres, 10 d'octubre de 2018
Hora: 20 hores
Lloc: Centre de Cultura de Palma. C/ de la Concepció, 12, Palma
La Universitat de les Illes Balears, juntament amb IB3 Televisió i el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, estrenen el documental 1229, el rostre ocult. El documental se centra en la conquesta de l'antiga ciutat de Madina Mayurqa i del conjunt de l'illa per les tropes del rei Jaume I, i ofereix una visió inèdita, detallada i àmpliament desconeguda dels musulmans derrotats.
A la presentació hi intervindran el Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet; el director insular de Cultura del Consell de Mallorca, senyor Rafel M. creus; el director general d'IB3, senyor Andreu Manresa; la vicerectora de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries, doctora Joana M. Seguí; i el director del documental, senyor Antoni M. Thomàs.
El documental, escrit i dirigit per Antoni M. Thomàs, periodista, i realitzat per Pere Salom, de Salom-Estudi, compta amb la participació d’un conjunt d’historiadors i d’arqueòlegs, especialistes en la investigació i el llegat històric de la dominació musulmana de Mallorca, i es basa en allò que narra el manuscrit àrab Kitab Ta’rih Mayurqa. Aquesta obra va ser descoberta a inicis de l’actual segle a la ciutat de Tindouf, a Algèria, i va ser traduïda al català i al castellà per l’historiador i filòleg Guillem Rosselló-Bordoy i pel filòleg en llengua àrab Nicolau Roser, sota els auspicis de la UIB i del Govern de les Illes Balears, ara fa deu anys.
1229, el rostre ocult, que ha tingut el suport econòmic d’IB3 Televisió, de la UIB i del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, mostra els diversos aspectes de la cultura musulmana establerta durant més de tres segles a l’illa, l’espant de la invasió cristiana llargament anunciada, el sagnant assalt a la medina, l’aferrissada defensa dels habitants, el seu terrible destí final, la fuita finalment impossible dels sobrevivents, i detalla també els vestigis d’una cultura material que ha perdurat, malgrat la destrucció sistemàtica dels vencedors.
Juntament amb el fil conductor, basat en la imatge d’una jove musulmana, el documental inclou una banda sonora original, diverses seqüències ficcionades de dramatització i, de manera especial, ha tingut la col·laboració desinteressada i valuosa de responsables de diverses institucions, associacions i empreses relacionades amb la temàtica tractada.
La participació de la UIB en aquest documental s'inscriu en les activitats del quarantè aniversari de la UIB (2017-18, 2018-19) i dels deu anys d’edició del llibre Kitab Ta’rih Mayurqa.
Documents relacionats
Data de l'esdeveniment: 10/10/2018
Data de publicació: 21/09/2018