Estratègies compartides contra l'abandonament de l'FP

Un terç dels alumnes abandona entre primer i segon curs 

La recerca sobre els itineraris d’èxit i abandonament de l’FP per part dels alumnes de les Illes Balears evidencia taxes elevades d’abandonament dels estudis: un terç del total els abandona entre primer i segon curs. Així ho evidencia el projecte «La pràctica docent i la prevenció de l'abandonament de la formació professional: enfocament empíric i proposta d'intervenció», finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, i dirigit per la catedràtica de la UIB Francesca Salvà i la doctora Carme Pinya.

En el marc del projecte, i amb l’objectiu de compartir experiències d’èxit, el 21 de novembre tindrà lloc la conferència «Prevenir l'abandonament i fomentar el compromís de l'alumnat d'FP. Perspectiva de l'autodeterminació», a càrrec de Jean-Louis Berger, de la Universitat de Friburg, Suïssa, i que presentarà la doctora Salvà. Posteriorment, tindrà lloc una taula rodona on es compartiran les experiències dels centres CIFP Juníper Serra i Es Liceu, moderada per la doctora Carme Pinya.
 
Dia: dilluns, 21 de novembre
Hora: 16 hores
Lloc: Sa Riera. Atenció als mitjans abans de l’inici de la conferència.

Guia interactiva

Com a eina per a la feina amb els centres educatius, les doctores Francesca Salvà i Carme Pinya, professores del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació, presentaren fa un any la guia interactiva Prevenir l’abandonament dels estudis a la formació professional: Orientacions i propostes, elaborada de manera col·laborativa entre membres del departament i professors de formació professional de diversos centres educatius, per prevenir que els alumnes abandonin els estudis.

La guia se centra, primer, a analitzar la problemàtica i les causes de l’abandonament dels estudis de formació professional, i després es desenvolupen aspectes de la intervenció educativa amb evidències que poden prevenir-lo, prenent com a referència principal les pràctiques educatives dels centres. A partir de la revisió de bibliografia especialitzada i de les aportacions i experiències dels centres, les expertes identifiquen les característiques principals que defineixen les experiències d’èxit en la formació professional i que es basen en el vincle amb els professors, el treball per competències, les metodologies actives d’ensenyament i aprenentatge, el lligam amb la pràctica professional i l’orientació professional integrada, realista i igualitària.

 

Durant el curs 2022-23, a les Illes Balears, hi ha una oferta de 490 grups de primer curs: 94 de grau bàsic, 234 de grau mitjà, 153 de grau superior i 9 cursos d’especialització en totes les modalitats i règims. Del curs 2019-20 al 2022-23 s’han creat 4.600 places i actualment hi ha al voltant de 17.000 alumnes matriculats a l’FP presencial. A banda de l’oferta presencial, aquest curs s’imparteixen 11 mòduls en modalitat virtual de tres cicles formatius de grau mitjà. 
  

Data de l'esdeveniment: 21/11/2022

Data de publicació: 18/11/2022