El grup de recerca en Teràpia Cel·lular i Enginyeria Tissular participa en el projecte PHYTECH
Els investigadors de l’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS) de la Universitat de les Illes Balears participen en el projecte PHYTECH, una iniciativa de recerca de col·laboració pública-privada que cerca desenvolupar implants innovadors capaços de reparar i regenerar el teixit ossi, i que està liderat per dues empreses biotecnològiques, Sanifit i Numat Biomedical, ubicades al ParcBiT. També hi participa el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN) de l’Institut de Salut Carlos III. El projecte està finançat pel programa INNPACTO del Ministeri d’Economia i Competitivitat i té un pressupost de 671.036 euros per als pròxims dos anys.
Per tal de millorar la integració dels implants a l’organisme del pacient i evitar el rebuig, la comunitat científica persegueix dissenyar i desenvolupar nous materials que facilitin l’osteointegració i que a la vegada siguin biocompatibles. En el cas del projecte PHYTECH, concretament, «es tracta de desenvolupar superfícies de biomaterials bioactives mitjançant recobriments en implants de titani, per millorar l’osteointegració i reduir el temps de recuperació del pacient», apunta la doctora Joana Maria Ramis, investigadora principal del projecte i directora d’R+D de Numat Biological, l’empresa coordinadora de PHYTECH.
Comunament, s’utilitzen materials com el titani per a la reparació d’os, que és molt adequat per la seva biocompatibilitat i les seves propietats mecàniques, si bé aquests implants no contribueixen al creixement de l’os ni tenen la capacitat d’unir específicament cèl·lules d’os a través de l’activació de la seva superfície. Segons explica la doctora Marta Monjo, investigadora responsable de l’equip de la UIB, «si es recobreix el titani amb un nou material bioactiu es podria millorar substancialment la biocompatibilitat de l’implant i la seva osteointegració».
Juntament amb la millora de la biocompatibilitat dels materials, el projecte aborda també la resposta d’aquests nous materials davant les infeccions. La doctora María Luisa González, del CIBER-BBN, manifesta que «les infeccions apareixen quan la superfície del material és colonitzada per bacteris procedents d’altres focus del mateix pacient o de l’exterior, que arriben a formar sobre aquestes superfícies estructures que assoleixen espessors de desenes de capes de microorganismes, anomenades biocapes. Dins aquestes arquitectures, els bacteris es fan molt resistents, tant a les defenses del sistema immunològic del pacient com als antibiòtics, fins al punt d’haver-se de reemplaçar l’implant com a única solució al problema». El grup que coordina la doctora González treballa en les relacions que existeixen entre les característiques del material i la seva resposta a l’adhesió i la colonització per microorganismes, amb el propòsit de prevenir i evitar el desenvolupament de biocapes.
Els investigadors del projecte PHYTECH disposaran dels serveis de la plataforma del CIBER-BBN, una infraestructura de recerca que aspira a ser referent nacional, i que ofereix recursos tecnològics de primer nivell.
Grups participants
L’empresa coordinadora del projecte, Numat Biomedical, té una àmplia experiència en el desenvolupament de biomaterials avançats que millorin la regeneració òssia, com pròtesis, implants dentals, material quirúrgic i enginyeria de teixits. Juntament amb Sanifit, col·laboraran en la definició de protocols i especificacions de prototips, i s’encarregaran de l’optimització de les superfícies i la coordinació dels estudis d’eficàcia i seguretat in vivo. Sanifit, per la seva part, serà la responsable de la fabricació i el control de qualitat del principi actiu en l’optimització i esterilització de les superfícies de titani modificades.
El grup de recerca en Teràpia Cel·lular i Enginyeria Tissular del IUNICS (UIB-CAIB), coordinat per la doctora Marta Monjo, farà els experiments in vitro i l’anàlisi de les mostres obtingudes dels experiments in vivo.
La Unitat de Caracterització de Superfícies i Calorimetria del CIBER-BBN, coordinada per la doctora María Luisa González, investigadora principal del grup d’investigació en Adhesió Microbiana de la Universitat d’Extremadura, durà a terme els assajos de composició superficial mitjançant tècniques de caracterització de superfícies (XPS i ToF-SIMs) i anàlisis de la resposta microbiana de les superfícies que es plantegen en el projecte.
Font: CIBER-BBN
Documents relacionats
Data de publicació: 06/03/2013