Els investigadors de la UIB podran disposar dels recursos tecnològics del Centre de Supercomputació de Galícia

Entre aquests recursos es troba el superordinador FINIS TERRAE, situat dins la llista top500 d'ordinadors més potents del món

La Universitat de les Illes Balears i el Centre de Supercomputació de Galícia (CESGA) han signat un conveni de col·laboració per a l'ús de les plataformes informàtiques de càlcul avançat, emmagatzematge estès i programari lliure, que el CESGA posseeix a Santiago de Compostel·la.

El Centre de Supercomputació de Galícia és el centre de càlcul de comunicacions d'altes prestacions i serveis avançats de la comunitat científica gallega, del sistema acadèmic universitari i del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Entre els computadors que el CESGA posseeix, es troba el superordinador FINIS TERRAE, un sistema integrat per nodes de memòria compartida, compost per 2.528 processadors Itanium, 20 TB de memòria total, un sistema d'emmagatzematge de 390.000 GB en disc, 2.200.000 GB en cinta robotizada i una connexió de xarxa externa de 10 Gbps. El sistema, inclòs actualment en la xarxa de supercomputació d'Espanya, és el 209 més potent del món segons la llista top500 de juny de 2008. FINIS TERRAE suporta múltiples sistemes operatius concurrents demanats per la comunitat investigadora, com ara: Unix, Linux i Windows.

El conveni neix de les diferents trobades sobre computació en les quals varen coincidir el delegat de la Rectora per a les noves tecnologies, doctor Carlos Juiz, i el director gerent del CESGA, Javier García Tobío. Aquest acord no sols permetrà que els equips investigadors de la UIB puguin utilitzar la infraestructura del CESGA, sinó també que la UIB pugui destacar personal o realitzar serveis, com seminaris i cursets, per al CESGA.

Fins ara els diferents grups d'investigació de la UIB (especialment els d'investigació química i els de ciències de la computació) utilitzaven els mitjans propis del Centre de Tecnologies de la Informació de la UIB i els del Centre de Supercomputació de Catalunya.

El conveni, signat per la Rectora de la UIB, Montserrat Casas, i el President del CESGA i Director General de R+D+i de la Junta de Galícia, Salustiano Mato de la Iglesia, augmenta el nombre de possibilitats de supercomputació per als investigadors de la UIB i, per extensió, de la comunitat balear.

Data de publicació: 10/12/2008