El mètode innovador desenvolupat per l’equip de la Universitat de les Illes Balears i la Universitat de Bonn representa un avenç important en l’àmbit de la química inorgànica
Un equip d’investigadors del Departament de Química de la Universitat de les Illes Balears i de l’Institut de Química Inorgànica de la Universitat de Bonn (Alemanya) ha desenvolupat un mètode innovador per sintetitzar molècules que contenen antimoni, de manera que amplia les possibilitats per desenvolupar materials avançats, productes farmacèutics i noves reaccions químiques.
L’estudi, publicat recentment a la revista científica Journal of the American Chemical Society, presenta la primera síntesi amb èxit de diazadistiboylidenes, una classe de compostos mai vista fins ara. Mitjançant una reacció química senzilla, els científics han combinat un distibè (una molècula amb dos àtoms d’antimoni) i diazoolèfins, i han produït aquestes estructures innovadores d’una manera inèdita.
Aquestes noves molècules actuen com a blocs de construcció clau per a transformacions químiques avançades, incloent-hi la formació d’un rar anió diantimoni, una molècula carregada negativament amb un gran potencial com a intermedi reactiu per crear nous materials.
Noves molècules gràcies a la llum
A més, l’equip ha descobert que exposar les molècules a llum visible genera metilenodistibiranes, una estructura totalment nova relacionada amb molècules conegudes basades en nitrogen, però que incorpora elements més pesants.
«Aquesta recerca introdueix una nova manera de crear molècules inusuals amb antimoni, utilitzant la llum per impulsar transformacions químiques», explica el doctor Antoni Frontera, catedràtic de Química Orgànica de la UIB i coautor de l’estudi. «Els nostres descobriments podrien obrir el camí per a nous materials i fins i tot tenir un paper en l'activació del diòxid de carboni (CO₂), un tema crucial per a la química ambiental».
Aquest avenç important amplia el coneixement sobre la química d’elements pesants i també ofereix noves oportunitats per a aplicacions en catàlisi, ciència de materials i processos químics sostenibles, com s’ha destacat a la revista de divulgació científica C&En.
Referència bibliogràfica
Prasenjit Palui, Sangita Ghosh, Rosa M. Gomila, Gregor Schnakenburg, Antonio Frontera, and Alessandro Bismuto. «Combining Distibene, Diazoolefins, and Visible Light: Synthesis and Reactivity of Inorganic Rings». Journal of the American Chemical Society 2025 147 (2), 1421-1426. doi: 10.1021/jacs.4c15626.
Data de l'esdeveniment: 26/02/2025
Data de publicació: 26/02/2025