«El zaguán de la eternidad»: una novel·la i assaig sobre la vellesa

El doctor Jesús A. García Sevilla és l’autor d’aquesta obra, que es presenta el 29 de novembre a la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears

 

El zaguán de la eternidad és el títol de la nova novel·la del doctor Jesús A. García Sevilla, investigador col·laborador de la Universitat de les Illes Balears i membre del grup de recerca en Neurofarmacologia. L’obra és una combinació de novel·la i assaig sobre la vellesa, que inclou, en el vessant més d’assaig, la fisiologia i la patologia de l’envelliment de l’Homo sapiens.

En el contingut d’assaig del llibre, s’estudien amb rigor acadèmic diversos aspectes de la vellesa i de la demència, des de l’antiguitat hipocràtica fins al segle XIX, amb l’arribada de la neurociència moderna i la doctrina neuronal, especialment els processos neurodegeneratius, com ara l’Alzheimer, i, en segon lloc, la demència d’origen vascular, clarament associada a la mort de neurones. L’assaig també és un estudi detallat dels medicaments que s’administren actualment en el tractament de l’Alzheimer.

En la part de novel·la, l’acció transcorre a Ginebra i durant tres anys. En la narració, el jutge Daniel Alarcón patirà tres molests insomnis, i, en forma de soliloqui, divagarà sobre temes molt diversos, incloent-hi problemes de salut propis de l’edat, però principalment sobre la comprensió de l’inaccessible concepte d’eternitat. Al llarg de l’obra, les reflexions del personatge, que són les de l’autor, il·luminaran el lector sobre allò que la ciència pot aportar per fer una passa que continua essent inassumible per l’ésser humà.  

L'autor

El doctor Jesús A. García Sevilla (Palma, 1946) és investigador col·laborador de l’Institut Universitari d’Investigacions en Ciències de la Salut (IUNICS) de la Universitat de les Illes Balears, després d’haver estat professor emèrit (2016-2020) i catedràtic de Farmacologia (1992-2016) del Departament de Biologia de la UIB. La seva activitat investigadora també s’ha desenvolupat a la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Göteborg (Suècia), Synthélabo Recherche (França), Universitat de Michigan (EUA), Universitat del País Basc i Universitat de Ginebra (Suïssa). Ha publicat nombrosos articles de recerca bàsica i clínica en l’àmbit dels mecanismes neurobiològics dels trastorns psiquiàtrics funcionals. Ha estat guardonat amb el premi a la trajectòria científica de la Societat Espanyola de Farmacologia (2016).

Com a escriptor, ha publicat les novel·les Los sexos de Mabel; Camino del silencio, i Pandemonio, a més de Cinco cuentos chinos.

Presentació

El llibre es presenta el dilluns 29 de novembre de 2021 a les 19 hores, a la seu de la Reial Acadèmia de Medicina (carrer de Can Campaner, 4, Palma). Hi intervindran el doctor Macià Tomàs, president de la RAMIB, i la doctora Pilar Andrés, catedràtica de Psicologia de la UIB, a més de l’autor.

Data de l'esdeveniment: 29/11/2021

Data de publicació: 24/11/2021