Una enquesta de la UIB sobre conciliació laboral i familiar durant el confinament posa de manifest que les dones expressen més dificultats per conciliar que els homes, sobretot si tenen nins petits
El confinament motivat per la COVID-19 va suposar el primer contacte amb el teletreball pel 35,8 per cent de la població, i un 34,1 per cent assegura que li agradaria continuar treballant des de ca seva després de l’estat d’alarma. Així ho posen de manifest els resultats d’una enquesta en línia i anònima realitzada entre els mesos de març i maig per un equip d’investigadores de l’àrea de Psicologia Social de la Universitat de les Illes Balears sobre conciliació laboral i familiar durant el confinament amb motiu de la COVID-19.
Segons l’enquesta, que varen respondre 1.750 persones, un 40,7 per cent va fer tota la feina des de ca seva i el 54 per cent es mostra satisfet amb el rendiment que va tenir durant el teletreball.
La por, l’enemic més temible del nostre benestar
L’enquesta també fa evident que la por ha estat el gran enemic del benestar emocional de la població durant el confinament. La por al contagi (42,7%), a perdre la feina (20,2%) i a l’impacte econòmic de la pandèmia (61,1%) han estat la principal font de tristesa i ansietat (percentatges dels nivells de por més alts).
Diferències entre dones i homes
Els homes i les dones no han pogut conciliar en igualtat de condicions. Segons els resultats de l’enquesta, les dones expressen més dificultats de conciliació que els homes. A més, un percentatge més elevat de dones (22,6 per cent) que d’homes (9,7 per cent) va mostrar una reacció d’ansietat, causada, en part, per les dificultats per conciliar la vida familiar i laboral. Aquesta situació també es va repetir en el cas de la tristesa: un 14,5 per cent de les dones enfront d’un 7,9 per cent dels homes.
Una bona notícia, malgrat tot
L’enquesta posa de manifest que aquelles persones satisfetes amb l’equilibri entre la vida laboral, familiar i personal pateixen menys ansietat i tristesa. A la vegada, es fa evident que la majoria de persones han aconseguit gestionar de manera efectiva les seves emocions durant el confinament. Entre la primera enquesta, feta durant la primera setmana del confinament, i la segona, feta dos mesos més tard, les emocions negatives, com ara la tristesa i l’ansietat, han minvat i han augmentat les positives i la sensació de tranquil·litat.
A l’enllaç següent es pot veure un vídeo resum dels resultats de l'estudi: <https://www.powtoon.com/s/buLDI0nMN5M/1/m>. Les autores d'aquest estudi són les doctores Joanna Blahopoulou, M. Esther Garcia, Sílvia Ortiz, M. Isabel Montañez i Gemma Torrens, professores de l'àrea de Psicologia Social del Departament de Psicologia de la Universitat de les Illes Balears.
Notícies relacionades
Vídeo
Data de publicació: 29/09/2020