El cannabidiol: un candidat per tractar l'addicció a la cocaïna en un model animal

La tesi doctoral de Cristian Bis Humbert analitza el potencial antidepressiu i neuroprotector d’aquest derivat del cànnabis per reduir el desenvolupament d’una conducta addictiva en un model animal de psicopatologia prèvia i consum primerenc de cocaïna 

L'exposició a esdeveniments adversos durant les primeres etapes de la vida pot influir en el desenvolupament, el qual es presenta com un període d'alta sensibilitat als estímuls ambientals. Aquestes experiències adverses poden afectar negativament el comportament afectiu, propiciar el desenvolupament d’una psicopatologia i, conseqüentment, afavorir l’augment del risc d'un consum addictiu de droga, com la cocaïna, que provocaria la necessitat d'automedicació per pal·liar aquesta simptomatologia negativa. Per altra banda, hi ha estudis recents que demostren una disminució progressiva de l’edat d’inici del consum de cocaïna, i destaquen que l’adolescència és un període d’inici precoç i, per tant, un factor de vulnerabilitat a l’hora de desenvolupar addiccions. En aquesta etapa es presenta, per tant, un escenari en el qual poden coexistir ambdós trastorns psiquiàtrics. Finalment, el sexe també té un paper important en el desenvolupament de l’addicció a la cocaïna, amb efectes diferencials tant en el nombre de consumidors (més elevat en homes) com en les conseqüències adverses observades una vegada que s’ha començat a consumir (pitjor en dones). Aquests factors de vulnerabilitat al desenvolupament d'una addicció es poden modelar en una fase preclínica amb animals d'experimentació per avaluar possibles tractaments farmacològics per millorar les conseqüències conductuals i neuroquímiques derivades del consum de cocaïna per part d’aquestes poblacions vulnerables (psicopatologia prèvia, diferència de sexes).

En aquest context, els objectius de la tesi doctoral de Cristian Bis Humbert, defensada recentment a la Universitat de les Illes Balears, se centraren inicialment a caracteritzar el model animal de psicopatologia prèvia (separació maternal a una edat primerenca en rates Sprague-Dawley), amb el qual es volien avaluar les conseqüències conductuals i neuroquímiques de l'administració de cocaïna a l'etapa adolescent (i en comparació amb l'etapa adulta). Per altra banda, es va comparar el potencial antidepressiu i/o neuroprotector de dos fàrmacs, com són el cannabidiol, un derivat de la planta de Cannavis sativa, i la nortriptilina, un antidepressiu àmpliament emprat en l’àmbit clínic, durant l'etapa adolescent i adulta dels animals. Finalment, triaren el cannabidiol per avaluar les possibles millores en les conseqüències conductuals i neuroquímiques derivades de l’impacte combinat dels factors de vulnerabilitat estudiats (psicopatologia prèvia i cocaïna en l'etapa adolescent). Per dur a terme aquests objectius, les rates varen ser sotmeses a proves conductuals diverses al llarg del temps, que avaluaven aspectes del comportament afectiu negatiu dels animals, com són la desesperació conductual i el comportament ansiós i anhedònic. A nivell neuroquímic, avaluaren marcadors relacionats amb fenòmens de plasticitat que regulen el balanç entre la mort (apoptosi) i la supervivència neuronal (neurogènesi) en una regió cerebral que participa en la regulació de la resposta afectiva, com és l'hipocamp.

Els principals resultats assolits per la recerca de Cristian Bis Humbert mostraren que la separació maternal incrementà el comportament afectiu negatiu en rates d’ambdós sexes i que aquests efectes negatius empitjoraven amb l'edat, per tant, es postularen com un bon model animal de psicopatologia prèvia. A més, la combinació de la separació maternal amb l’administració de cocaïna en l’adolescència avançà l’impacte negatiu afectiu a l’etapa adolescent, la qual cosa suggerí un pitjor pronòstic quan es combinen diversos factors de vulnerabilitat. Aquest impacte negatiu no s’observà quan els animals reberen cocaïna a l'etapa adulta. Per altra banda, el marcadors avaluats a l’hipocamp suggereixen adaptacions neuronals que podrien estar relacionades amb aquests canvis observats en la conducta. En referència a la caracterització de fàrmacs per millorar les conseqüències combinades de l’estrès en edats primerenques i cocaïna a l’adolescència, els resultats demostraren que l’administració de cannabidiol va induir efectes antidepressius i ansiolítics en rates exposades i no exposades a estrès, per tant, poden intervenir en processos de plasticitat sinàptica, migració o supervivència neuronal. La nortriptilina va aconseguir induir efectes en funció de la dosi en rates adolescents, i s’observaren efectes beneficiosos amb dosis baixes i potencialment nocius amb dosis elevades. Finalment, triaren el cannabidiol com a tractament per a animals exposats a estrès durant l'edat primerenca i a cocaïna en l'adolescència, i demostraren la capacitat d’induir algunes millores conductuals i neuroquímiques.

Les dades derivades d'aquesta tesi doctoral han demostrat l'impacte combinat de diversos factors de vulnerabilitat (sexe, psicopatologia prèvia, inici primerenc en el consum durant l’adolescència) sobre la conducta afectiva negativa i neuroadaptacions hipocampals observades al llarg del temps, que podrien participar en el desenvolupament d'una conducta additiva. A més, el cannabidiol es postula com un fàrmac amb potencial per suavitzar l'impacte negatiu de la combinació d'aquests factors.

La recerca de Cristian Bis Humbert s’ha fet en el marc de l’activitat investigadora del grup de recerca en Neurofarmacologia de la Universitat de les Illes Balears.

Fitxa de la tesi doctoral

  • Autor: Cristian Bis Humbert
  • Títol: «Consecuencias conductuales y neuroquímicas derivadas de la combinación de estrés a edades tempranas y cocaína en la etapa adolescente en ratas: Prevención selectiva mediante tratamiento farmacológico»
  • Directora: María Julia García Fuster
  • Programa de doctorat en Neurociències 

Data de l'esdeveniment: 18/02/2022

Data de publicació: 18/02/2022