La doctora Alicia Sintes ha estat nomenada membre del Consell de la Col·laboració de l'Einstein Telescope, el projecte més ambiciós per construir un observatori terrestre d'ones gravitacionals
La Universitat de les Illes Balears, a través del grup de recerca en Física Gravitacional: teoria i pràctica (GRAVITY) de l’Institut d’Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3), ha participat en la creació de la Col·laboració Einstein Telescope, que s’ha formalitzat el dimecres, 8 de juny, a Budapest (Hongria), en el marc del XII Simposi de l’Einstein Telescope.
L’Einstein Telescope és el projecte més ambiciós per a un futur observatori terrestre d'ones gravitacionals, i el grup GRAVITY de la UIB ha participat des de l’inici en els esforços perquè esdevingui una realitat.
Més de 400 científics, dels més de 1.200 membres de la Col·laboració Einstein Telescope, han participat en el Simposi, en persona o a distància, per discutir l’estat de l’experiment, els reptes tècnics, el cas científic i els avenços científics i tècnics.
Alicia Sintes, al Consell de la Col·laboració ET
Durant la reunió també s’ha constituït el Consell de la Col·laboració de l’ET, del qual formarà part la doctora Alicia Sintes, investigadora principal del grup GRAVITY de l’IAC3 de la UIB. El Consell estarà integrat pels representants de les 79 unitats de recerca de 13 països que formen part de la Col·laboració ET, entre els quals hi ha el grup GRAVITY de l’IAC3 de la UIB. En la seva primera reunió, el Consell ha tractat els Estatuts de l’ET que han de regir el futur de l’experiment i ha iniciat els procediments per establir els comitès necessaris de la Col·laboració.
Una altra finestra a l’univers
La creació de la Col·laboració Einstein Telescope suposa una fita en el llarg viatge per fer realitat un futur observatori subterrani d’ones gravitacionals. L’instrument serà molt més sensible que els detectors d’ones gravitacionals que ja es coneixen. Per tant, l’observatori permetrà que els científics facin un cop d’ull a les «edats fosques» de l’univers per primera vegada. Les ones gravitacionals es detectaren per primera vegada el 2015 i esdevenen una manera nova d’estudiar l’univers. Fins a la primera detecció, els científics només podien estudiar l’univers observant-ne la llum o la radiació electromagnètica, però, amb ones gravitacionals, poden observar les vibracions de l’espaitemps. Encara que Albert Einstein ja va predir l’existència d’ones gravitacionals fa cent anys, no s’esperava que es poguessin detectar. No obstant això, amb els enormes desenvolupaments tecnològics del segle passat, els científics i enginyers han obtingut la sensibilitat i precisió necessàries per observar-les. Aquest avenç va obrir una nova era en l’estudi de l’univers, l’era de l’astronomia d’ones gravitacionals i de múltiples missatgers, i va reportar un premi Nobel el 2017. L’Einstein Telescope permetrà fer molts més descobriments inimaginables en aquest nou camp de recerca.
Notícies relacionades
- La UIB impulsa la posada en marxa de l’Einstein Telescope
- L’Einstein Telescope, més a prop de convertir-se en el nou observatori europeu d’ones gravitacionals
Data de publicació: 09/06/2022