El president de l’Empresa Municipal d’Aigües i Clavegueram SA (EMAYA), Andreu Garau, i el doctor Llorenç Huguet, Rector de la Universitat de les Illes Balears, han signat un conveni de col·laboració. També hi han assistit el gerent d'EMAYA, Pedro Campaner, i el doctor Jordi Llabrés, vicerector d'Innovació i Transferència de la UIB.
Amb aquest acord ambdues institucions col·laboraran en l'estudi, l’assessorament i la implementació de l'ús d'una parcel·la per a la producció de biomassa de cultius amb finalitats energètiques, incloent-hi l'estudi i selecció d'espècies d’Arundo, sistemes de cultiu adients i implementació de la planta pilot, així com determinar les condicions d'execució d'aquestes activitats, a realitzar per la UIB a les instal·lacions de què EMAYA disposa a Palma.
Tant els representants d’EMAYA com de la Universitat han agraït la confiança mútua a l’hora de treballar junts per transferir coneixement a la societat i han ressaltat que aquesta només és la primera passa d’una llarga col·laboració entre ambdues entitats.
El president d’EMAYA, Andreu Garau, ha comentat que es tracta d’una aposta ferma de l’empresa per la millora contínua de la gestió hidrològica i de residus, i s’ha referit al cas concret del Pla de Sant Jordi.
Tant el Rector com el vicerector de la UIB han destacat la inversió de 43.800 euros per part d’EMAYA en el projecte, en un moment de dificultat, en què és molt important sumar esforços per avançar.
Les tasques que la UIB realitzarà per a l'empresa es desenvoluparan en les fases següents:
- Disseny del pla de plantada (disseny experimental)
- Assaigs i disseny de la multiplicació (incloent-hi assessorament per al muntatge d’una instal·lació bàsica)
- Assessorament i seguiment de cultius
- Redacció d’informes parcials
- Anàlisi de sòls
- Memòria anual i conclusions
- Col·laboracions externes
- Material d’oficina i despeses diverses.
Aquest projecte es desenvoluparà en una superfície de 5 hectàrees, als terrenys experimentals propietat d’EMAYA propers a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) núm. 1 de Palma, a la zona de Sant Jordi. Per al projecte s’ha triat la modalitat de canya Arundo pel seu elevat potencial energètic i per la seva capacitat d’adaptació al terreny de conreu, ja que és una espècie molt resistent tant als episodis de sequera com a les zones inundables, tots dos característics de la zona de Sant Jordi.
Aquesta iniciativa d’EMAYA amb la UIB s’emmarca en les línies estratègiques de l’Ajuntament de Palma en matèria de tecnologies verdes i eficiència energètica recollides al model de Smart City impulsat per Cort a partir d’una gestió més eficient, orientada al benestar ciutadà.
Aquestes línies estratègiques contribuirien, a més, a la reactivació de l’activitat agrícola a Sant Jordi, amb la qual cosa es trobaria una solució als episodis d’inundacions a la zona, es generaria ocupació, know how i riquesa, i permetria explotar nous productes turístics com el cicloturisme i el senderisme.
A més, aquesta aposta per les tecnologies verdes i l’eficiència energètica deixaria les portes obertes a la creació d’una xarxa de district cooling and district heating (fred/calor) per a proveir l’aeroport i els hotels de la platja de Palma.
Documents relacionats
Data de l'esdeveniment: 24/03/2014
Data de publicació: 21/03/2014