Declaren d'interès autonòmic cinc projectes per millorar les instal·lacions de la UIB

El Consell de Govern del Govern de les Illes Balears ha declarat com a inversions d’interès autonòmic cinc projectes per millorar els espais destinats a la docència i a la recerca universitària de la Universitat de les Illes Balears amb la finalitat de donar-los l’impuls més gran possible, atès que són actuacions d’interès general màxim per a la població.

Es tracta de les obres per construir un edifici per a la nova Facultat de Ciències, les actuacions per desplegar la generació d’energia fotovoltaica, la reforma i ampliació de la Seu universitària de Menorca, i els dos projectes per millorar l’eficiència energètica dels edificis Mateu Orfila i Rotger i Ramon Llull.

En aplicació de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l’impuls de la inversió a les Illes Balears, són inversions d’interès autonòmic les que el Govern de les Illes Balears declara com a tals per la seva rellevància especial per al desenvolupament econòmic i social en l’àmbit territorial.

Nou edifici per a la Facultat de Ciències

La Facultat de Ciències es localitza als edificis del campus que tenen el nom de dos grans científics, pioners i reconeguts, de les Illes Balears, com són Mateu Orfila i Rotger (1787-1853) i Guillem Colom Casasnovas (1900-1993), que allotgen prop d’un miler de persones. L’estat en què es troba la part antiga de l’edifici Mateu Orfila i Rotger, la demanda creixent dels estudis de ciències i els nous estudis abans esmentats fan imprescindible que s’habilitin més espais per a aules, despatxos, laboratoris i zones comunes.

Millora de l’eficiència energètica dels edificis Mateu Orfila i Rotger i Ramon Llull

L’edifici Mateu Orfila i Rotger, juntament amb l’edifici Ramon Llull, seu de la Facultat de Filosofia i Lletres, són els edificis més antics del campus, la planificació dels quals va començar el 1983. Les instal·lacions s’han anat adaptant a les necessitats dels estudis que s’hi imparteixen. Actualment, però, aquestes instal·lacions requereixen intervencions importants per tal de fer possible el grau adequat d’eficiència energètica que s’exigeix avui en dia. Aquestes actuacions inclouen, entre d’altres, l’aïllament de les parets exteriors i dels sostres, i la instal·lació de finestres d’alt rendiment, llums de baix consum i sensors de presència.

Desplegament de la generació fotovoltaica al campus

Dins l’Estratègia de Sostenibilitat de la UIB, l’eix de generació d’energia preveu un canvi substancial en el model de consum d’energia, en què es potencia l’autoconsum elèctric provinent de fonts renovables i el desplegament d’una xarxa d’energia tèrmica (fred i calor) per avançar cap a la descarbonització. L’objectiu d’aquest eix és assolir la sobirania energètica, per la via de la generació del cent per cent de l’energia elèctrica necessària a partir de fonts renovables. Per aconseguir-ho, està previst el desplegament al campus de diferents actuacions de generació fotovoltaica: cobertes dels edificis i pèrgoles fotovoltaiques sobre els aparcaments, entre d’altres, per tal de fer complir el que preveu la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, entre altres.

Reforma i ampliació de la Seu universitària de Menorca

L’any 2022, amb doblers aportats pel Govern, la UIB va adquirir un nou edifici, situat al carrer de la Costa d’en Macari, a Alaior, per ampliar la Seu universitària de Menorca. L’immoble té una superfície construïda de 536,60 m2 i una superfície útil de 416,98 m2 que s’afegeixen als 1.038,53 m2 dels dos edificis de la seu actual: Can Salort i Santa Rita. Això suposa un augment d’un 40 per cent de superfície útil per acollir més alumnes, més professors i més personal administratiu i de suport. El projecte d’obres té un pressupost de 2,9 milions d’euros i està previst que les noves instal·lacions, ja equipades, entrin en funcionament l’any 2025. 

Data de publicació: 03/05/2023