L'estudi, publicat a Scientific Reports, utilitza dades climàtiques d'alta resolució per a revelar un risc global de la malaltia de Pierce molt més gran del que s'estimava fins ara.
La recerca és fruit de la col·laboració entre l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB) i el Grup Tragsa.
Un nou estudi dirigit per científics de l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB) i del Grup Tragsa adverteix que les vinyes de tot el món s'enfronten a una amenaça creixent de la malaltia de Pierce, una infecció mortal de la vinya causada pel bacteri Xylella fastidiosa.
La recerca, publicada a Scientific Reports, mostra que l'ús de dades climàtiques d'alta resolució canvia dràsticament les prediccions actuals sobre el potencial de propagació d'aquest patogen, revelant un risc molt més gran de l'estimat anteriorment, especialment a Europa i Sud-àfrica.
«La malaltia de Pierce ha estat durant molt de temps un problema a Amèrica del Nord, però els nostres resultats mostren que el canvi climàtic està creant ara condicions favorables per a la seva expansió en altres grans regions vitivinícoles», explica Àlex Giménez-Romero, investigador de l’IFISC i primer autor de l'estudi. «Per exemple, a Europa, després d'analitzar més de 100.000 vinyes, la proporció d'arbres en risc salta del 22% al 41% quan s'utilitzen dades d'alta resolució».
L'estudi destaca el paper fonamental dels microclimes, sobretot a les valls fluvials i terrenys accidentats, on es troben moltes vinyes de fama mundial. Regions com el Duero (Portugal), el Roine (França) i Napa (Califòrnia) mostren un fort augment del risc una vegada que es tenen en compte les variacions a petita escala de la temperatura i les precipitacions. «Aquestes troballes són sorprenents perquè els microclimes que afavoreixen una qualitat excepcional del raïm també creen condicions ideals per al patogen i els seus insectes vectors», assenyala Eduardo Moralejo, coautor de l'estudi i investigador del Grup Tragsa.
Segons els resultats, el ritme d'expansió del risc gairebé duplica les estimacions prèvies quan es tenen en compte les dades climàtiques a escala fina. Això té implicacions econòmiques potencialment greus per a la indústria vitivinícola mundial, que ja està perdent més de 100 milions de dòlars cada any a Califòrnia a causa d'aquesta malaltia. «El nostre estudi demostra que els conjunts de dades climàtiques a escala poc detallada subestimen sistemàticament el perill de les malalties emergents de les plantes», conclou Manuel A. Matías, investigador de l’IFISC i coautor. «La informació d'alta resolució és essencial, no sols per al seguiment científic, sinó també per a informar les polítiques i reforçar els controls fitosanitaris en el comerç de plantes».
Els autors adverteixen que el sud d'Europa és especialment vulnerable, perquè ja s'ha detectat la malaltia de Pierce a Mallorca i Portugal, i demanen una vigilància més estricta, normes més rigoroses sobre el moviment de plantes i un ús més ampli de dades climàtiques a escala fina en la gestió de riscos agrícoles.
Aquest treball representa un pas important en la vinculació de la climatologia amb l'epidemiologia de les malalties de les plantes, pel fet que il·lustra com les dades ambientals detallades poden millorar radicalment la nostra comprensió de les amenaces a la seguretat alimentària mundial.
IFISC (UIB-CSIC)
Referència
Giménez-Romero, À., Moralejo, E. & Matías, M.A. High-resolution climate data reveals increased risk of Pierce’s disease for grapevines worldwide. Scientific Reports 15, 31282 (2025). https://doi.org/10.1038/s41598-025-13994-1
Data de publicació: Thu Oct 02 10:00:00 CEST 2025