Cures infermeres basades en l'evidència a atenció primària

La tesi doctoral de Susana González Torrente investiga els factors que influeixen en la implementació de la pràctica basada en l’evidència en el personal d’infermeria d’atenció primària 

La tesi doctoral de Susana González Torrente, defensada a la Universitat de les Illes Balears, té com a objectiu general delimitar els factors que influeixen en la implementació de la pràctica basada en l’evidència en el personal d’infermeria d’atenció primària de les Illes Balears. La tesi l’han dirigida els doctors Jordi Pericàs Beltran, Joan E. de Pedro Gómez i Miquel Bennàsar Veny, del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB. 

Malgrat que diferents estudis assenyalen que la pràctica basada en l’evidència millora la qualitat de les cures impartides pel personal d’infermeria i disminueix els costs, aquesta pràctica no està implementada totalment. En el l’àmbit d’atenció primària, hi ha pocs estudis que explorin els determinants que influeixen en el seu ús, i encara n’hi ha menys en els quals es demani l’opinió dels professionals que l’hauran de dur a terme.

La tesi doctoral de Susana González intenta omplir aquests buits. En una primera fase, es va dissenyar un estudi observacional transversal multicèntric utilitzant els qüestionaris Nursing Work Index, que valoren l’entorn per a una pràctica basada en l’evidència, i l’Evidence-Based Practice Questionnaire, que valora els factors personals del personal d’infermeria cap a la pràctica basada en l’evidència. Per tal de complementar i aprofundir els resultats obtinguts, es va dur a terme una fase qualitativa mitjançant grups focals.

Entre les barreres percebudes pel personal d’infermeria d’atenció primària, la recerca destaca que la manca de coneixements, suport i motivació institucionals i un dèficit d’aplicabilitat de les recerques a la pràctica clínica limiten la implementació de la pràctica basada en l’evidència. Quant als avantatges d’utilitzar-la, es va considerar que una pràctica basada en l’evidència milloraria els resultats en salut i el prestigi de la professió. A més, es va identificar la institució sanitària com un element que no facilita la generació, la recerca i la implementació d’una pràctica basada en l’evidència en l’àmbit d’atenció primària.

Fruit d’aquesta recerca, la investigadora planteja que seria de vital importància que les institucions sanitàries evolucionassin cap a un lideratge i una gestió més professional i menys polititzada, amb una implicació directa i ferma per dur la pràctica clínica infermera a l’atenció primària cap a l’excel·lència a través de la pràctica basada en l’evidència.

Fitxa de la tesi doctoral

  • TítolFactores que influyen en la incorporación de la evidencia científica a la práctica clínica de enfermeras de atención primaria
  • Autor: Susana González Torrente
  • Programa de doctorat: Ciències Biosociosanitàries
  • Departament: Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut
  • Directors: Jordi Pericàs Beltran, Joan E. de Pedro Gómez i Miquel Bennàsar Veny  

Data de publicació: 28/10/2014