Connectivitat marina al servei de la protecció de la Mediterrània

Un grup d’investigadors internacionals es reuneixen a Palma per treballar en connectivitat marina i les seves implicacions en la protecció dels ecosistemes del Mediterrani 

Dia: dilluns 29 i dimarts 30 de juny de 2015
Hora: de 9.30 a 18.30 hores
Lloc: sala de seminaris de l’IFISC, edifici dels Serveis Cientificotècnics i dels instituts universitaris de recerca, campus universitari, Palma 

L'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos, IFISC (CSIC-UIB), acull els dies 29 i 30 de juny una reunió de treball en la qual participaran quinze investigadors especialitzats en l'estudi del Mediterrani. Aquesta trobada fomenta la internacionalització de la recerca científica sobre la connectivitat marina i posa en contacte l'oceanografia biofísica amb la genètica de poblacions. Ambdues perspectives responen a àrees d'estudi i treball diferents que, no obstant això, treballen sobre la conca mediterrània. El fet de posar en contacte aquests estudis, des d'una perspectiva interdisciplinària i integrada sobre la connectivitat marina, podrà millorar el disseny d'àrees marines protegides al Mediterrani.

La trobada, HYDROGENCONNECT Workshop (HYDROdynamic networks, population GENetics and oceanic CONNECTivity) parteix de la necessitat de tenir una visió multidisciplinària per abastar la complexitat de l'oceà i gestionar els seus ecosistemes. En l'actualitat hi ha nombrosos estudis des de disciplines diverses sobre els nombrosos factors que influeixen en la connectivitat marina (l'intercanvi d'individus entre les poblacions marines, especialment en l'etapa larval) i com aquesta afecta la distribució geogràfica de les poblacions marines i la seva dinàmica. Aquest nou enfocament d'estudi de la connectivitat oceànica, que relaciona l'oceanografia biofísica amb la genètica de poblacions, permetrà millorar la comprensió de la connectivitat contribuint a la gestió racional dels ecosistemes marins, la biodiversitat i els recursos explotables.

Aquesta iniciativa s'emmarca en el programa ENVI-Med, que té com a objectiu donar suport a la internacionalització de la recerca al Mediterrani, per enfortir les col·laboracions d'alt nivell amb els països d'aquesta àrea mitjançant la promoció de l'excel·lència en la recerca i el suport a les comunitats científiques euromediterrànies. Aquest objectiu es promou a través de la mobilitat dels investigadors en el marc de projectes conjunts de recerca i seminaris, tallers i conferències científiques regionals.

La pròxima edició HYDROGENCONNECT Workshop tendrà lloc l’any 2016 a Turquia.

Participants

Hydrogenconnect Workshop reunirà a Palma quinze participants procedents de l’IFISC (Palma), l’IMEDEA (Esporles), l’Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO, Palma), l’Institut Français de Recherche pour l'Exploitation de la Mer (IFREMER, Seta, França), el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS, Seta, França) i l’Institute of Marine Sciences (IMS/METU, Erdermli, Turquia).
IFREMER: S. Bonhommeau, A.-I. Boires i S. Arnaud-Haond
CNRS: N. Bierne, B. Porro
IMS/METU: B. Salihoglu, C. Guraslan, O. Ciftci
IOE: M. Hidalgo
IMEDEA: G. Jordà
IFISC: V. Rossi (coordinador, vincent@ifisc.uib-csic.es), I. Ser-Giacomi, P. Monroy, C. López, I. Hernández-García 

Data de publicació: 29/06/2015