Conferència: «La mecànica quàntica no es tan rara! Som nosaltres…», a càrrec de Philip Ball

L'IFISC (CSIC-UIB) organitza la conferència de l'escriptor i divulgador científic Philip Ball al Club Diario de Mallorca

Dia: dimarts, 28 de novembre de 2017
Hora: 19 hores
Lloc: Club Diario de Mallorca, c/ de Puerto Rico, 15, Palma

La teoria quàntica és famosa per la seva capacitat de confondre a la intuïció. Però, les seves paradoxes signifiquen que encara no l'hem entesa?

La mecànica quàntica és tan notòriament difícil que el físic guanyador del Premi Nobel Richard Feynman va admetre que fins i tot ell no la entenia.

La raó d'això no és que la teoria quàntica estigui plena de matemàtiques difícils, sinó que desafia la intuïció, i fins i tot, pel que sembla, la lògica. Significa això que estem condemnats per sempre a parlar vagament de dualitat ona-partícula, incertesa, gat de Schrödinger i "acció a distància"? O la mecànica quàntica ha passat pàgina d'aquests vells clixés?

Gràcies a experiments millorats i a una nova manera d'enfocar l'estudi sobre la teoria quàntica, ara podem dir més clarament què significa i què no significa. No es tracta solament de fenòmens estranys, sinó que és també és una teoria sobre la informació: sobre com i quant podem realment descobrir sobre les forma en què es comporta el món, i sobre on encaixem en ell. És hora d'anar "més enllà del cas estrany".

El dimarts 28 de novembre a les 19 hores l'escriptor i divulgador científic Philip Ball oferirà la xerrada “La mecànica quàntica no és tan rara! Som nosaltres…” en el Club Diario de Mallorca. L'entrada és lliure i gratuïta.

Philip Ball, físic i químic, va ser editor de la prestigiosa revista Nature durant més de 20 anys sent actualment presentador de “Science Stories” a BBC Radio 4 i columnista habitual de New Scientist, The Guardian i The New York Times, entre uns altres. Entre els seus llibres destaquen "H2O: Biografia de l'aigua", "L'instint musical” i “Masa crítica”, obra guanyadora del premi Aventis atorgat per la Reial Societat de Londres al millor llibre de divulgació científica en 2005.

En aquesta xerrada divulgativa Philip Ball repassarà alguns dels aspectes més rellevants sobre la mecànica quàntica, així com algunes de les seves aplicacions. La xerrada s'oferirà en anglès amb possibilitat de traducció simultània al castellà.

Data de l'esdeveniment: 28/11/2017

Data de publicació: 21/11/2017