El Wall Street Journal es fa ressò d’un estudi del grup de recerca en Evidència, Estils de Vida i Salut de la UIB sobre l’efectivitat de l’eina Heart Age
Els investigadors del grup de recerca en Evidència, Estils de Vida i Salut de la Universitat de les Illes Balears han publicat recentment un estudi a la revista científica European Journal of Preventive Cardiology en el qual avaluen l’efectivitat de l’eina Heart Age, una eina en línia per calcular i expressar de manera senzilla el risc cardiovascular. Mitjans internacionals com el Wall Street Journal o Le Figaró Santé s’han fet ressò d’aquesta recerca.
Els índexs de risc cardiovascular es presenten habitualment com el percentatge de patir un esdeveniment durant els següents deu anys. L’eina Heart Age, impulsada per Unilever i la World Heart Foundation, es basa en els mateixos factors de risc, però expressa la puntuació de risc d’un individu com l’edat estimada del seu cor, per tal de provocar que la informació sigui més rellevant per a cada pacient.
A través d’un estudi fet amb la participació de 3.153 pacients, la recerca dels investigadors de la UIB, adscrits a l’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS, UIB-CAIB), ha permès demostrar per primera vegada que l’ús d’aquesta eina és efectiva per augmentar la consciència sobre el risc cardiovascular i promoure canvis d’hàbits que permetin reduir el risc de patir malalties cardiovasculars.
Els resultats mostraren que en els pacients als quals s’havia comunicat el seu risc cardiovascular, tant a través del mètode tradicional de percentatges com mitjançant el sistema de l’edat del cor, es produïa una disminució significativa dels indicadors de risc cardiovascular en comparació amb els pacients als quals no els fou comunicat. A més, aquesta reducció dels indicadors de risc cardiovascular va ser sensiblement més gran entre els participants en el grup Edat del Cor, que també varen mostrar una determinació més gran per fer canvis a estils de vida més saludables, com ara deixar de fumar. Així, la taxa de participants fumadors que deixaren de fumar en el marc d’aquest estudi va ser quatre vegades més gran en el grup Edat del Cor respecte al grup que va rebre la informació en forma de percentatge.
Segons els investigadors de la UIB, els resultats assolits suggereixen que el simple fet de presentar als pacients una informació que és fàcil d’entendre té un efecte positiu en el sentit d’orientar els seus hàbits cap a una major prevenció. Comunicar l’edat del cor és una estratègia efectiva, que implica poc temps i una despesa mínima, per motivar els pacients a adoptar un estil de vida més saludable que provoca una reducció del seu risc cardiovascular. La simplicitat d’aquesta eina i el fet que sigui fàcil d’entendre són fonamentals per la seva eficàcia.
L’estudi s’ha fet en col·laboració amb investigadors del Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut), del Servei de Salut Laboral de la Conselleria d’Economia i Competitivitat del Govern de les Illes Balears i del Servei de Prevenció de Riscs Laborals de Correus (València).
Referència bibliogràfica:
López-González, A. A.; Aguiló, A.; Frontera, M.; Bennàsar-Veny, M.; Campo, I.; Vicente-Herrero, T.; Tomàs-Salvà, M.; De Pedro-Gómez, J.; Tauler, P. «Effectiveness of the Heart Age tool for improving modifiable cardiovascular risk factors in a Southern European population: a randomized trial». European Journal of Preventive Cardiology, 3 de febrer de 2014, doi:10.1177/2047487313518479
Documents relacionats
Data de publicació: 04/03/2014