El Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra el 5 de juny, inspira el programa divulgatiu de la Green Week o Setmana Verda, amb un clar protagonisme de la ciència contra el canvi climàtic. Així, el 3 de juny en cadascuna de les universitats es llegirà un manifest per mostrar el compromís de les institucions del G9 per impulsar i donar suport a la recerca relativa a les missions d'adaptació al canvi climàtic, ciutats intel·ligents i climàticament neutres.
A més, al voltant d’aquest dia diverses universitats promouen activitats científiques interactives amb alumnes de primària i secundària que tindran l'oportunitat de conèixer els darrers avanços en projectes de recerca alhora que dialoguen amb els investigadors protagonistes.
Exposicions, tallers pràctics, xerrades, sortides al camp, tallers, reptes i fins i tot una bústia pel clima conformen el ventall d'oferta divulgativa de la Setmana Verda, el fil conductor de la qual és la sostenibilitat i l'adaptació al canvi climàtic. Tot un avançament del que serà l'esdeveniment principal, la Nit Europea de la Recerca, prevista enguany el 30 de setembre a tot Europa.
Setmana Verda a la UIB
La Universitat de les Illes Balears ha preparat un programa d’activitats que inclou l’acte institucional de presentació de la Setmana Verda, que tindrà lloc el 3 de juny a les 10 hores, al campus de la UIB, coincidint amb el safari de biodiversitat. El safari de biodiversitat és una experiència de ciència ciutadana per conèixer la biodiversitat de diversos indrets. Per a aquesta setmana, la UIB ha organitzat tres tallers: el primer, el 3 de juny al campus amb alumnes del grau de Biologia; un a Capdepera, el 4 de juny, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Capdepera i la Càtedra de Medi Ambient i Turisme, i un altre a Calvià, el 5 de juny, amb la col·laboració de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Calvià.
Els safaris estan oberts al públic i, d'aquesta manera, els participants col·laboren amb la comunitat científica per documentar les espècies vegetals i animals que hi habiten mitjançant l'aplicació mòbil del projecte Biodibal, la plataforma digital més important sobre la biodiversitat de les illes Balears, impulsada per la UIB i Red Eléctrica.
Durant aquesta setmana es realitzaran també diversos tallers als campus d’alumnes d’educació secundària i dels primers cursos d’educació primària, que duran a terme diversos experiments de física i química contra el canvi climàtic i participaran en una gimcana per la salut i la sostenibilitat. Finalment, la programació es completa amb dues exposicions: per una part, l’exposició virtual de l’IMEDEA i Red Eléctrica dedicada a la posidònia que pot visitar-se al web <www.culturacientifica.uib.cat> i, per l’altra, l’exposició Investigam per avançar, en la qual es podran conèixer els projectes de recerca de la Universitat de les Illes Balears que han obtingut finançament de la Unió Europea i que estan centrats en els grans reptes que afronta la societat: la salut, el canvi climàtic, l'envelliment de la població, l'alimentació sostenible, la transició a un model energètic respectuós i el desenvolupament de sistemes robòtics i de noves formes d'intel·ligència artificial.
Un altre aspecte fonamental del projecte G9Missions és fer costat a la comunitat investigadora oferint assessorament i pautes per a la divulgació. Així, s'han desenvolupat al maig diferents sessions en línia amb la participació de més de 200 investigadors per donar a conèixer i valorar les missions de la Unió Europea i com divulgar-les; oferir exemples pràctics de ciència oberta; promoure l’equilibri de gènere i la inclusivitat en ciència, i desenvolupar estratègies per comunicar la recerca als mitjans de comunicació, així com per involucrar docents i alumnat. Els vídeos de les sessions formatives es troben disponibles a la pàgina <https://nocheinvestigag9.es/>.
G9 Missions
Les institucions que integren el Grup 9 d'universitats (G9) s'uneixen per tercer any consecutiu en un consorci per celebrar conjuntament la Nit Europea de la Recerca 2022 i 2023, coordinades per la Universitat de Cantàbria.
Sota el nom de G9Missions, Go for the Missions!, els investigadors d'aquestes universitats mostraran el costat més humà de la ciència amb una programació variada enfocada especialment a divulgar les cinc missions de la Unió Europea i els projectes de recerca que hi estan relacionats.
Les cinc missions de recerca i innovació de la Unió Europea se centren en: càncer, adaptació al canvi climàtic, ciutats intel·ligents i climàticament neutres, salut del sòl i aliments. Totes contribuiran als objectius del Pacte Verd Europeu, com el Pla europeu de lluita contra el càncer i els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS).
El programa del consorci format per les universitats de Cantàbria, Castella-la Manxa, Extremadura, les Illes Balears, Oviedo, el País Basc, Pública de Navarra i Saragossa, amb la col·laboració de la Universitat de La Rioja, està disponible a la pàgina <https://nocheinvestigag9.és/>.
Aquest projecte és finançat per la Unió Europea dins el programa Horitzó Europa, programa marc de recerca i innovació, sota l'acord de subvenció número 101061455.
Amb la col·laboració de:
Data de l'esdeveniment: 03/06/2022
Data de publicació: 30/05/2022