Com és la salut de les persones sense llar de Palma?

Un estudi de la UIB conclou que el col·lectiu es troba en exclusió social i vulnerabilitat extrema, una situació agreujada per la COVID-19 

El grup de recerca en Salut Global i Desenvolupament Humà Sostenible de la UIB, al qual pertany la investigadora Aina M. Yáñez Juan, professora de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, ha detectat que les persones sense llar es troben en una situació d’exclusió social i vulnerabilitat extrema, derivada de la falta de seguretat física, emocional, social i jurídica. Una situació que s’ha agreujat en el context de la COVID-19.

L’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) va identificar el 2019 un total de 225 persones sense llar a Mallorca. Els investigadors de la UIB han entrevistat 198 d’aquestes persones que es troben a Palma amb l’objectiu de conèixer i descriure la relació entre el sensellarisme i la salut.

Els resultats

L’estudi indica que la majoria dels enquestats no tenen ingressos econòmics, ja que més del 70% són desocupats i no reben cap prestació ni ajuda. De mitjana, els participants es troben en situació de sensellarisme des de fa més de tres anys.

La situació generada per la COVID-19 ha causat dificultats afegides a les persones sense llar, com l’accés a l’aigua potable, amb el tancament de les fonts públiques, o l’accés a banys. A més, els investigadors destaquen l’alta incidència de malalties en aquesta població. El 53% presenten alguna malaltia de salut mental, el 50% tenen alguna malaltia crònica i el 30,2% presenten malalties infeccioses.

La investigació també recull que les persones sense llar estan exposades a agressions. De fet, en el darrer any, més de la meitat han declarat algun tipus d’agressió, com robatoris, agressions físiques i verbals, extorsions i agressions sexuals. La majoria no han estat denunciades a la policia.

A la mostra, 49 persones pernoctaven a albergs, mentre que la resta ho feien a diferents llocs: el 40% al carrer (parcs, bancs o entrades d’habitatges i establiments), el 36% a infrahabitatges (barraques, garatges o habitatges ocupats o abandonats), l’11% a l’antiga presó de Palma i la resta en altres llocs, com vehicles.

El grup de recerca en Salut Global i DHS de la UIB ha dut a terme la investigació juntament amb la Creu Roja i Metges del Món – Illes Balears, i part del finançament ha anat a càrrec del Col·legi d’Infermeria de les Illes Balears.

Aquest projecte forma part de les 11 investigacions que han finançat l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (ODCS) de la UIB i la Conselleria d’Afers Socials i Esport en el marc de les convocatòries I i II de recerca d'impacte social aplicada al desenvolupament humà sostenible en el context de la COVID-19.

Fitxa del projecte

  • Títol: Personas sin hogar y salud, vulnerabilidad y riesgos durante la pandemia de COVID-19 (Estudio PSH-COVID).
  • Investigadora: Dra. Aina M. Yáñez Juan.
  • Facultat: Infermeria i Fisioteràpia, UIB. Grup de recerca en Salut Global i DHS.
  • Col·laboració: Metges del Món, Creu Roja, Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut).
  • Finançament: 13.100 €. 

Data de l'esdeveniment: 19/07/2022

Data de publicació: 19/07/2022