Com es comporten les ones magnetoacústiques en un plasma parcialment ionitzat?

La recerca dels investigadors de la UIB s’ha publicat a la revista The Astrophysical Journal Supplement Series 

Els investigadors del grup de recerca en Física Solar de la Universitat de les Illes Balears Roberto Soler, Marc Carbonell i Josep Lluís Ballester han publicat recentment un article a la prestigiosa revista científica internacional The Astrophysical Journal Supplement Series. Aquesta publicació, amb un índex d’impacte de 16,238, és la segona en el rànquing internacional de les revistes d’investigació d’astronomia i astrofísica.

El noranta nou per cent de la matèria del nostre Univers es troba en forma de plasma que és el constituent fonamental de, per exemple, les estrelles, les nebuloses planetàries, els núvols moleculars, les restes de supernoves, etc. En general, aquests plasmes estan parcialment ionitzats i contenen camps magnètics. Quan són pertorbats, al si d’aquests plasmes es propaguen ones magnetohidrodinàmiques.

L’article dels investigadors de la UIB és una peça d’investigació bàsica que estudia el comportament de les ones magnetoacústiques dins un plasma magnetitzat, parcialment ionitzat i constituït per un fluid d’ions-electrons i un fluid d’àtoms neutres. Els resultats obtinguts respecte del comportament de la freqüència de les ones, el seu esmorteïment, les condicions en les quals es propaguen o no, entre d’altres, són d’aplicació a nombrosos plasmes astrofísics.

Referència bibliogràfica

Soler, R.; Carbonell, M.; Ballester, J. L.: «Magnetoacoustic waves in a partially ionized two-fluid plasma». The Astrophysical Journal Supplement Series, 209, 16 (19pp), 2013 

Documents relacionats

Data de publicació: 05/11/2013