Com afecta el dolor crònic la percepció de nosaltres mateixos

La tesi doctoral de José A. Mingorance Rubiño investiga la relació entre la propiocepció i la fibromiàlgia i el dolor lumbar crònic

La propiocepció es considera un dels components més importants del sistema somatosensorial i és l'encarregada d'informar el cervell dels posicionaments del cos tant en estàtic com en dinàmic. La tesi doctoral de José A. Mingorance Rubiño, defensada a la Universitat de les Illes Balears, analitza la relació entre el dolor crònic i la propiocepció. 

El dolor és el símptoma més freqüent en l'espècie humana, considerat una de les experiències més incapacitants i la principal causa de patiment. El dolor crònic dura més de tres mesos, persisteix més enllà del temps de curació d'una lesió i pot no tenir una causa clara. 

Dos dels grans processos de dolor crònic que més afecten la població són la fibromiàlgia i el dolor lumbar crònic. La fibromiàlgia és una síndrome crònica caracteritzada per una sensibilitat generalitzada al dolor, fatiga i símptomes cognitius i afectius, que afecta principalment les dones. El dolor lumbar crònic pot definir-se com un procés dolorós situat entre l'últim arc costal i el plec gluti, els símptomes del qual duren més de tres mesos. 

En el marc d'aquesta recerca, es varen trobar diferències propioceptives entre dolor agut i crònic. Així, els pacients amb dolor lumbar crònic varen presentar més deterioració propioceptiva que les persones amb dolor lumbar agut i les persones sense dolor. Així mateix, també varen aparèixer diferències entre dolor lumbar crònic i fibromiàlgia quant a mesures sensitives, funció motora i estat propioceptiu, i s’evidencià que els pacients amb fibromiàlgia tenen més deterioració sensitiva, propioceptiva i motora que les persones amb dolor lumbar crònic i les persones sense dolor. 

Finalment, aquesta tesi analitza l'efectivitat de la teràpia de vibració corporal rotacional sobre la simptomatologia de pacients amb fibromiàlgia, que mostraren una millora del grup experimental respecte del grup control quant a mesures sensitives, funció motora i propiocepció. No obstant això, aquesta millora no es va mantenir després d'un període de seguiment de tres mesos i desaparegueren les millores objectivades. 

Com a conclusions d'aquesta tesi, s'ha objectivat que existeix una propiocepció més deficient en pacients amb dolor crònic, mentre que la propiocepció en pacients amb dolor agut és similar a la d'individus sense dolor. Els pacients amb fibromiàlgia mostren més deterioració que els pacients amb dolor lumbar crònic quant a mesures sensitives, funció motora i estat propioceptiu. La teràpia de vibració corporal aplicada a pacients amb fibromiàlgia produeix millores quant a mesures sensitives, funció motora i estat propioceptiu, encara que aquestes millores no romanen després d'un període de seguiment de tres mesos, per la qual cosa es recomana que la teràpia sigui aplicada de manera contínua o intermitent.

Fitxa de la tesi

  • Títol: Dolor crónico y propiocepción
  • Autor: José Antonio Mingorance Rubiño
  • Programa de doctorat: Neurociències
  • Directors: Inmaculada Riquelme Agulló i Pedro José Montoya Jiménez 

 

Data de publicació: 16/12/2019