Col·loqui amb set dones defensores de drets que venen de Colòmbia, Mèxic i Sàhara

Adreçat als mitjans de comunicació interessats 

L’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB (OCDS) ha organitzat un col·loqui entre set dones defensores de drets que participen en un programa de mobilitat. Ha dinamitzat la sessió Marusia López, responsable de la Iniciativa Mesoamericana de Defensoras (IM-Defensoras), i David Oliver, periodista conductor del programa «El Replà», d’IB3 Ràdio. Aquest col·loqui ha tingut una durada d’una hora, i estava adreçat als mitjans de comunicació interessats.

Les set dones defensores de drets que hi han participat són:

  • María Jackelin Rojas Castañeda, Colòmbia. Fundación Comité de Solidaridad con los Presos Políticos, FCSPP seccional Santander. Corporación para el Desarrollo de los Territorios Cordeste y SINALTRAINAL-CUT, Sindicato Nacional de Trabajadores del Sistema Aagroalimentario, àrea de dona i gènere.
  • Yubitza Rovira Montalvo, Colòmbia. Llicenciada en Ciències Socials. Feminista i activista. Defensora dels drets humans. Comitè permanent per la defensa dels drets humans. Fundació Tejiendo Cultura Caribe.
  • Ana María Manzanares, Colòmbia. Treballadora Social. Feminista. Defensora de Drets Humans. Moviment #PorLaVida.
  • Catherine Vasco Correa, Colòmbia. Defensora dels drets humans tant des de les organitzacions de drets humans com des d'entitats públiques, coma ra la batllia de Bogotà i el Centro Nacional de Memoria Histórica. Especialment, en l'acompanyament psicosocial amb comunitats i famílies víctimes de greus violacions dels drets humans (desplaçament, desaparició forçada, segrest, tortura).
  • Luz Marina Hache Contreras, Colòmbia. Defensora de drets humans colombiana. Durant 44 anys ha estat líder sindical i mare cap de llar. Actualment, és portaveu del Movimiento Nacional de Víctimas de Crímenes de Estado (MOVICE), un procés organitzatiu en el qual conflueixen més de 200 organitzacions de víctimes de desaparició forçada, execucions extrajudicials, assassinats selectius i desplaçats, així com organitzacions acompanyants i defensores de drets humans.
  • Susana de la Cruz Ruiz, Mèxic. CDH Frayba. Defensora indígena de drets humans, col·lectiu de famílies víctimes de tortures i desplaçats forçats.
  • Jadiyetu El Mohtar Sid, Sàhara Occidental. Unión Nacional de Mujeres Saharauis (UNMS) i activista pels drets humans i els drets de les dones. Exerceix l'activisme juntament amb les dones sahrauís en defensa dels drets humans en situació d'exili forçat, sota ocupació militar estrangera (territoris ocupats) i des de la diàspora com a compromís amb els drets del seu poble a l'autodeterminació i la llibertat.

Aprofitant l’estada a Mallorca, participaran en les Jornadas de Cooperación Feminista. Del Discurso al Acuerpamiento, que tindran lloc a l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos del campus de la UIB, del 30 de setembre al 2 d’octubre. És un esdeveniment d’àmbit estatal que abordarà l’ecofeminisme i la descolonialitat i en el qual també participaran dones del Nord i Sud Global. 

Data de l'esdeveniment: 29/09/2021

Data de publicació: 28/09/2021