Belén Martínez i David Ordinas, guanyadors de la primera edició del concurs «Microrelats contra la violència masclista»

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, dia 25 de novembre, la UIB organitza aquest concurs de microrelats per sensibilitzar la comunitat universitària en la lluita per l’eliminació de la violència contra les dones 

Avui, dilluns, 2 de desembre, ha tingut lloc el lliurament dels premis de la primera edició del concurs «Microrelats contra la violència masclista», organitzat per l’Oficina per a la Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes (OIO). Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, la Universitat de les Illes Balears, a través de l’OIO, ha convocat aquesta primera edició amb la finalitat de conscienciar i sensibilitzar tota la comunitat universitària davant aquest greu problema social, a més de promoure la creativitat literària.

Hi han intervingut la directora de l’Oficina d’Igualtat d’Oportunitats, la doctora Esperança Bosch, i la vicerectora de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries, la doctora Joana Maria Seguí.

El jurat de la primera edició del concurs «Microrelats contra la violència masclista» ha decidit que l'obra guanyadora i la finalista siguin les següents:

  • Obra guanyadora: Karma instantáneo, de Belén Martínez Gamero, que obté com a premi un patinet elèctric Xiaomi.
  • Obra finalista: Todo un caballero, de David Ordinas González, que obté com a premi un rellotge FitBit Versa 2.

Els microrelats contra la violència masclista havien de ser creacions relacionades amb la lluita contra la violència de gènere i tenir una extensió màxima de 200 paraules (sense comptar el títol). L’elecció del gènere literari depenia de cada participant i hi podia presentar com a màxim dos microrelats, tant en català com en castellà.

Obres guanyadores de la primera edició del concurs de microrelats

Karma instantáneo, de Belén Martínez

Aquella noche Rubén se disfrazó de “putita”. Salió a la discoteca y, como era un chico delgado y bajito, le fue fácil parecer una chica de verdad. El alcohol empezaba a hacer efecto cuando decidió desmelenarse. Así, cogió su móvil y entró en el baño de mujeres a hacerse fotos en el espejo. De repente, entró una chica bebida y mareada, se subió la falda y se bajó las medias sin cerrar la puerta, sentándose en el WC, inconsciente. Las demás, preocupadas, preguntaban si necesitaba algo, pero Rubén, divirtiéndose, decidió grabar el momento y compartirlo en sus grupos de WhatsApp. Pronto se difundió el vídeo por la fiesta y todos se mofaron de la chica que, curiosamente, se parecía un poco a él.

Cuando Rubén salió a tomar el aire a un callejón, se le acercó un chico corpulento. “Tú eres la del vídeo, ¿no?” preguntaba mientras le acorralaba. Él se paralizó cuando aquel hombre le puso la mano en la entrepierna. “Mierda, ¡encima eres un puto travelo!” dijo cuando notó el bulto.Un puñetazo bastó para comprender que le había confundido con aquella chica. Sintiendo una profunda culpabilidad y completamente vulnerable, se preguntó: ¿Y si yo hubiera sido ella?

Todo un caballero, de David Ordinas.

La he tratado toda mi vida como a una reina. Si ella cocina, yo le ayudo. Si ella friega, yo procuro no molestar. Siempre llevo a Carlitos al fútbol. Nunca le he reprochado que se quede en casa mientras yo trabajo. Si cenamos fuera pago yo. Si Carlitos es un hombre es gracias a mi. Reprimo mis impulsos si se ajusta esa falda. Me contengo cuando dice que se va de copas. Y, a pesar de que siempre me han podido los celos, siempre he aguantado. Hasta hoy. Porque a mi nadie me levanta la voz. Porque hombre de la casa solo hay uno. Después de ocho horas al día trabajando, lo único que pido es un plato caliente sobre la mesa.

A aquesta primera edició s’hi han presentat 52 microrelats. Si voleu llegir la resta d’obres, les trobareu a la pàgina web de l’Oficina per a la Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes.

Data de publicació: Mon Dec 02 13:06:00 CET 2019