Barreres sense fronteres: un congrés internacional sobre els cordons sanitaris

Hi participaran més de 40 investigadors per analitzar la pràctica de la quarantena al llarg de la història 

Inauguració
Dia: dimecres, 7 de novembre de 2018
Hora: 9.30 hores
Lloc: Sa Riera, c/ de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma 

La Universitat de les Illes Balears reunirà més de 40 investigadors d’àmbit internacional a la 2nd International Conference of the Quarantine Studies, que tindrà lloc a Palma, a l’edifici de Sa Riera, els dies 7 i 8 de novembre de 2018. Aquest esdeveniment titulat BARRIERS WITHOUT BORDERS: Global and transdisciplinary perspectives on sanitary cordons throughout history, està organitzat pel Grup d’Història de la Salut de les Illes Balears (GIHS), de l’Institut Universitari d’Investigació de Ciències de la Salut de la UIB (IUNICS); i compta amb el suport del Col·legi de Metges de les Illes Balears, la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears, el Departament d’Infermeria i Fisioteràpia, el Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts, el Vicerectorat d’Investigació de la UIB i el Grup d’Investigació en Salut Pública de les Illes Balears (Idisba). 

El caràcter transnacional dels investigadors que participen en aquestes Jornades permetrà una nova mirada crítica i contrastada de nombroses qüestions relacionades amb les quarantenes i els cordons sanitaris, desenvolupats inicialment a la Mediterrània durant el segle XIV i estesos amb posterioritat a tot el món. No s’ha d’oblidar que aquesta mena de mesures preservatives de la salut encara estan en plena vigència, com s’ha demostrat en el recent crisi de l’ebola.

Suposa, a més, un punt de trobada de la Quarantine Studies Network, que es va crear per reunir científics de diferents disciplines i enfocaments, per promoure l’estudi de la quarantena, les seves pràctiques, importància i conseqüències, a més d’altres actuacions de resguard de la sanitat.

Ponents de renom com John Chircop (Mediterranean Institute, University of Malta), Laurinda Abreu i Franciso Javier Martínez-Antonio (Interdisciplinary Centre for History, Cultures and Societies - CIDEHUS, Évora), Josep Lluís Barona (Universitat de València) i Jon Arrizabalaga (CSIC) són només uns exemples, entre molts d’altres investigadors, de l'excel·lent programa científic. A més, s’han d’afegir les propostes dels membres del GIHS que incideixen en el cas de les Illes Balears, amb presentacions com: “Circles within circles. Policies and medical practice inside sanitary cordons in Mallorca during two epidèmics: Plague 1820, Yellow fever 1821” d’Isabel Moll; “Mallorca’s legislation on cordons in late middle ages” d’Antoni Contreras; “Constitutionalism and sanitary cordons in Southern Europe (Mallorca, nineteenth century)” de Pere Salas i Joana M. Pujadas; “Sanitary control of epidemics in Eivissa in the seventeenth century” de Joan March, Berta Paz i Agustí Ceba; entre d’altres.

Més informació i programa complet a http://www.gihs.eu/index.php/sanitary-cordons 

Data de l'esdeveniment: 07/11/2018

Data de publicació: 05/11/2018