Art i matemàtiques. Una mostra de l'exposició IMAGINARY arriba a la UIB

Palma serà una de les primeres ciutats espanyoles a acollir l'exposició després del seu llarg recorregut per desenes de ciutats europees

Roda informativa:
Dia: dimecres, 30 de març de 2011
Hora: 12 hores
Lloc: sala de juntes de Sa Riera,
c/ de Miquel dels Sants Oliver,  Palma


Exposició:
Dia: del 31 de març al 27 d’abril
Lloc: Sa Riera,
c/ de Miquel dels Sants Oliver,  Palma


Inauguració:
Dia: dijous, 31 de març de 2011
Hora: 19 hores
Lloc: Sa Riera,
c/ de Miquel dels Sants Oliver,  Palma

El dia 31 de març, a les 19 hores, tindrà lloc l’acte de inauguració de l’exposició interactiva IMAGINARY. Una mirada matemàtica, organitzada per la Real Sociedad Matemática (RSME) en la celebració del seu centenari, amb el suport del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la UIB. El seu objectiu és descobrir la presència de les matemàtiques en les imatges i formes que ens envolten i subratllar, usant les tecnologies de la informació i les comunicacions, l'estreta associació entre les matemàtiques i l'art.

A l’acte hi intervindran la senyora Pilar Costa, consellera d’Innovació, Interior i Justícia del Govern de les Illes Balears, la doctora Montserrat Casas, rectora de la Universitat de les Illes Balears, i el doctor Antonio Campillo, president de la Real Sociedad Matemática Española. L’exposició serà introduïda pel doctor Llorenç Huguet, i el recorregut serà guiat pel doctor Sebastià Xambó, comissari de l’exposició. També hi assistiran els membres del comitè organitzador de l’exposició a la UIB, els doctors Manuel González, Arnau Mir i la senyora Maria Magraner, delegada de la Societat Balear de Matemàtiques al comitè.

L'exposició, creada amb la participació internacional d'artistes i matemàtics, mostra una selecció d'imatges harmonioses de la naturalesa i la seva expressió en figures geomètriques i fórmules matemàtiques. El disseny interactiu i didàctic de l'exposició convida el visitant a jugar amb les figures, girar-les i modificar les equacions amb l'ajuda de pissarres digitals i pantalles tàctils, i crear noves figures naturals als grans panells expositius. El seu propòsit és projectar d'una forma atractiva i suggeridora visualitzacions, realitats virtuals, tecnologies interactives i objectes 3D que despertin en la societat, especialment entre els més joves, l'interès per les matemàtiques.

La mostra és una adaptació de l’exposició IMAGINARY desenvolupada per l’institut d’investigació alemany Mathematisches Forschungsinstitut Oberwolfach per a l’Any de les Matemàtiques. Des de l'any 2007, que va iniciar el seu recorregut per tot Alemanya, s'ha presentat en més de seixanta ciutats europees i americanes, Viena, Berkeley, Stanford, Cambridge, Kíev, Zuric, París... A Espanya, a més de les exposicions itinerants celebrades recentment a Valladolid i Salamanca, s'exhibeix una versió diferent d'IMAGINARY als museus CosmoCaixa de Madrid (de gener a juny) i de Barcelona (de juny a desembre).

L'exposició s’adreça a tots els públics, si bé té un interès especial per als estudiants i professors de batxillerat, últims cursos d'ESO i universitaris, amb els quals s'han concertat visites guiades per professors, atès que el període de formació en el qual es troben és idoni per interessar-los per la ciència. Durant la permanència d’IMAGINARY a la UIB es desenvoluparà un ampli programa de seminaris, conferències i tallers dirigits a introduir els interessats en aquesta disciplina.

A la web de la Real Sociedad Matemática Española es pot visitar l'exposició i trobar-ne més informació, com també es poden descarregar els programes i veure’n mostres en interactiu: http://www.RSME-IMAGINARY.es. Web d’IMAGINARY/Valladolid: http://www.cie.uva.es/Imaginary. També se’n pot trobar informació puntual a la web de la Societat Balear de Matemàtiques (SBM-XEIX): http://www.xeix.org.

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 30/03/2011

Data de publicació: 29/03/2011