Àrees marines protegides intel·ligents

El Grup d'Ecologia de Peixos de l’IMEDEA (CSIC-UIB) proposa la intel·ligència artificial com a eina per recopilar i analitzar dades de la biodiversitat marina i activitats humanes en aquestes àrees protegides 

Tots els camps de la vida quotidiana pateixen una revolució a causa de la intel·ligència artificial. La capacitat que tenim avui en dia d'entrenar un ordinador per fer una tasca, com pugui ser el reconeixement facial o la conducció de vehicles automàtics, ha fet que aquesta disciplina estigui integrada en tots els camps de la vida.

El projecte AutoNatura2000tres, desenvolupat pel Grup d'Ecologia de Peixos de l’IMEDEA (CSIC-UIB), pretén estendre els beneficis de la intel·ligència artificial a la conservació marina i al seguiment d'àrees marines protegides. El projecte AutoNatura2000tres es desenvolupa amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través del Programa Plenamar, i està cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP).

El projecte té com a propòsit implementar i automatitzar un sistema de recopilació de dades en una àrea marina protegida de la Badia de Palma enguany. El sistema està basat en l'adquisició d'imatges d'alta definició de la biodiversitat marina (imatges subaquàtiques) i de les activitats humanes que s’hi fan (pesca, esports nàutics, trànsit marí), i la seva posterior anàlisi mitjançant algorismes d'intel·ligència artificial d'aprenentatge profund (deep learning).

AutoNatura2000tres centra la seva actuació en la Reserva Marina de la Badia de Palma, pertanyent a la xarxa de reserves marines d'interès pesquer, gestionades per la Direcció General de Pesca i Medi Marí del Govern Balear, i a la Xarxa Natura 2000. «Aquesta àrea marina protegida té com a objectiu avançar envers la pesca sostenible i garantir la supervivència de la biodiversitat a llarg termini, fent-ho compatible amb el desenvolupament de l'activitat humana a la zona. Per a això, és necessari recopilar contínuament dades de biodiversitat i activitats humanes, i automatitzar-les a través d'eines com les del sistema AutoNatura2000tres suposarà un salt qualitatiu en la seva gestió», declara la Dra. Arancha Llana, investigadora del Grup d'Ecologia de Peixos i membre de l'equip del projecte.

El sistema AutoNatura2000tres farà un monitoratge i una recopilació de dades simultània de les activitats humanes, així com un estudi motoritzat de la distribució i la identificació de peixos. Es tracta d'un sistema acoblat en el qual s'utilitzaran tècniques d'intel·ligència artificial d'aprenentatge profund, que abasta tant la part submarina de la zona protegida, com l'emergida, utilitzant imatges d'alta definició per a la generació contínua de dades, destaca la Dra. Llana. El sistema AutoNatura2000tres permet obtenir informació diària de manera automàtica (a través de visió computacional) de presència de vaixells de pesca, trànsit marítim o esports nàutics, com el caiac, alhora que genera informació d'abundància i de distribució dels peixos.

El sistema està basat en algorismes d'intel·ligència artificial que permeten reconèixer un objecte en una imatge (un vaixell de pesca, una espècie de peix, una llagosta) sense intervenció humana. Avui dia, gràcies als sistemes d'aprenentatge automàtic, com l’aprenentatge profund, es poden fer servir les dades adquirides durant anys anteriors, de manera que l'ordinador aprengui per mitjà d'algorismes i pugui analitzar les imatges de manera automàtica. Els últims anys, l’IMEDEA s'ha especialitzat en tècniques d’aprenentatge profund en aplicacions de reconeixement de la fauna marina.

AutoNatura2000tres representa un salt qualitatiu en l'automatització de la recopilació de dades en àrees marines protegides, i promou la Reserva Marina de la Badia de Palma com un laboratori pioner en la conservació marina, destaca el Dr. Josep Alós, investigador principal del projecte. El sistema de recopilació de dades permet generar la informació necessària per prendre decisions encaminades a fer compatible l'activitat humana amb l'objectiu de garantir la supervivència de la biodiversitat a llarg termini, destaca el Dr. Alós. Un exemple d'innovació que permet avançar en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de vida sota la mar, l'Agenda 2030 i la digitalització, gràcies al potencial que ofereix el món digital a la conservació dels oceans i mars del món.

Font: IMEDEA (CSIC-UIB) 

Data de publicació: Thu Mar 04 13:12:00 CET 2021