Alta tecnologia per a l'aprenentatge a la Facultat de Medicina

El Centre de Simulació Clínica Avançada de l’Hospital Universitari de Son Espases posa a disposició dels alumnes de Ciències de la Salut de la UIB un entorn per reproduir situacions reals de la pràctica clínica amb recursos tecnològics d’última generació 

Unitats de cures intensives simulades, maniquins d’última generació, simuladors de tasques mèdiques parcials de tot tipus..., són alguns dels recursos d’alta tecnologia que poden utilitzar, a partir d’aquest curs, els alumnes de la Facultat de Medicina de la Universitat de les Illes Balears per simular els casos reals als quals s’hauran d’enfrontar en la pràctica professional.  

El Centre de Simulació Clínica Avançada és l'innovador espai docent i de recerca de l’Hospital Universitari Son Espases amb el qual la Facultat de Medicina i l’IB-Salut ofereixen, als alumnes dels estudis de Ciències de la Salut de la UIB i també als metges residents i altres professionals sanitaris, un entorn d’aprenentatge segur i eficaç en un dels centres de simulació més avançats de tot l’Estat.

En aquest espai formatiu, i sense contacte directe amb el pacient, els alumnes de la UIB podran participar en simulacions amb models d’alta fidelitat, fer exploracions complementàries i reproduir situacions clíniques.

Amb aquest objectiu, el centre simula els diferents entorns en què s’hauran de moure els futurs professionals sanitaris. Disposa de dues unitats de cures intensives especialment dissenyades per reproduir amb el màxim grau de realisme la pràctica clínica. Aquestes dues UCI són l’espai principal on s’ubicarà la tecnologia especialitzada, formada pels equips de simulació i maniquins. Els alumnes que hi participin seran observats pels docents des de dues sales, des de les quals es controlaran els simuladors i es dirigiran les activitats de simulació clínica.

Els alumnes disposaran, en aquests espais, de diferents tipus de maniquins (adult, maternofetal, pediàtric, neonatal...) que simularan un pacient virtual d’un grau elevat de realisme. Estan dotats de sensors que envien senyals a un monitor de les situacions o alteracions fisiopatològiques generades durant la intervenció mèdica.

També disposaran de simuladors de tasques parcials, que són dispositius que representen una part concreta del cos humà i que estan especialment dissenyats per entrenar habilitats específiques.

Un dels aspectes clau és que aquesta forma d’autoaprenentatge també permet observar la manera com un equip multidisciplinari s’enfronta a una situació complexa, per aprendre dels possibles errors comesos i avaluar-ne les competències.

El centre també té una sala de reunions, equipada amb utilitats relacionades amb l’anàlisi, la interpretació i avaluació de la pràctica realitzada durant la simulació, i un laboratori d’habilitats, com a aula docent d’entrenament i d’adquisició d’habilitats clíniques relacionades amb l’aprenentatge de la simptomatologia i l’exploració física en l’àmbit mèdic.

A la sala de consulta mèdica, els alumnes podran simular totes aquelles situacions que s’esdevenen durant una entrevista amb un pacient, com ara l’exploració física i el procés de diagnòstic.

A través del vestíbul del centre s’accedeix a la sala de recepció i a la sala d’espera; a una aula d’observació i aprenentatge, on els estudiants desenvoluparan la part teòrica de la formació en simulació i faran les proves d’avaluació, i també a dues unitats de cures intensives.

Visita institucional

El dijous 8 d’octubre, visitaren el Centre de Simulació Clínica Avançada el Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet; la presidenta del Govern de les Illes Balears, senyora Francina Armengol; la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez; el director gerent de Son Espases, Josep Pomar; i el degà de la Facultat de Medicina, doctor Miquel Roca, en el marc dels actes de celebració del desè aniversari de l’Hospital Universitari Son Espases. 

Data de l'esdeveniment: 08/10/2020

Data de publicació: 09/10/2020